smolapbz Posted April 29 Share Posted April 29 (edited) Jaka wersje php serwera powinienem mieć ustawioną dla sklepu na prestashop 1.7.6.1? Albo od czego zależy wersja php ? Teraz mam ustawiona wersje 7.2 i jest chyba przestarzała, lecz boje się ze gdy ją zmienię na nowsza, to strona może przestać działać. Tak samo musze uaktualniać bazę danych do nowej wersji, czy to mogę zmieniać samemu? czy trzeba większej wiedzy na temat stron i baz danych? Pytam, ponieważ nazwa.pl żąda dodatkowych pieniędzy za "Obsługa starszych wersji PHP" oraz "Obsługa starszych wersji serwerów baz danych" Proszę o pomoc Edited April 29 by smolapbz (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted April 29 Share Posted April 29 Maksymalnie ustawisz 7.2 php dla tej wersji, na wyższej pojawia się problemy ze sklepem tu masz wersja a wersje php jaka dana obsługuje 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ComGrafPL Posted April 29 Share Posted April 29 Jak Ci się skończy umowa z Nazwa to uciekaj od takich hostingów ( Nazwa, Home etc ). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 smolapbz Posted April 29 Author Share Posted April 29 To niedobrze, bo to się wiąże z aktualizacją presty. a jak z aktualizacją bazy danych? Też ma różne wersje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted April 29 Share Posted April 29 Zamiast kombinować niepotrzebnie, trzeba po prostu uciec z Nazwy, każdy to robi prędzej czy później i wychodzi mu to na dobre. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 nazwapl_tk Posted April 30 Share Posted April 30 Wsparcie dla PHP 7.2 skończyło się 1,5 roku temu. Wersja 7.2 nie ma aktualizacji zabezpieczeń, co powoduje, że korzystanie z niej może rodzić poważne problemy w bezpieczeństwie strony. Ilość luk w zabezpieczeniach PHP, także krytycznych, jest bardzo duża. Można to sprawdzić np. na stronie https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-74/product_id-128/PHP-PHP.html. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
smolapbz
Jaka wersje php serwera powinienem mieć ustawioną dla sklepu na prestashop 1.7.6.1?
Albo od czego zależy wersja php ?
Teraz mam ustawiona wersje 7.2 i jest chyba przestarzała, lecz boje się ze gdy ją zmienię na nowsza, to strona może przestać działać.
Tak samo musze uaktualniać bazę danych do nowej wersji, czy to mogę zmieniać samemu? czy trzeba większej wiedzy na temat stron i baz danych?
Pytam, ponieważ nazwa.pl żąda dodatkowych pieniędzy za "Obsługa starszych wersji PHP" oraz "Obsługa starszych wersji serwerów baz danych"
Proszę o pomoc
5 answers to this question
Recommended Posts