On 1/15/2024 at 10:05 AM, ATJakubczyk said:Będziemy w takim razie działać.
Proszę aby jeszcze o informacje, czy takie przeniesienie może przynieść spore korzyści w działaniu samego sklepu? Będzie on działać płynniej i szybciej?
Sklep PS na PHP 8.x w porównaniu do wersji 7.3 / 7.4 działa zauważalnie szybciej. Przykładowo Wordpress na PHP 8 może obsłużyć około 18-20% więcej zapytań w ciągu sekundy. Przejście na nową wersję będzie wiązało się z aktualizacją modułów, które posiadasz. Wtyczka stworzona 2 lata temu niekoniecznie zadziała na PHP 8. Dane klientów, koszyków, zamówień itd. w szybki sposób przeniesiesz eksportując tabele w PhpMyAdmin.
Przez ostatnie dwa miesiące pracowałem nad nowym szablonem zgodnym z php 8. Moduły były stopniowo instalowane i testowane, w kilku wprowadziłem drobne poprawki. W weekend na serwerze produkcyjnym aktualizacja Debiana z v10 do v12, php z 7.3 do 8.1 na koniec przeniesienie sklepu i bazy danych. Korzystam od początku z forka PS -> ThirtyBees (aktualnie v1.5.1), praca w backoffice sklepu wygląda teraz jakbym był na localhoscie. Ping do VPS'a 14ms. Na serwerze zainstalowany PHPRedis, włączony Server Side Cache.
Najbardziej jestem zadowolony z poprawy wyników Google PageSpeed 🙂 Optymalizacja w przyszłości jak znajdę czas.