Viktorson Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 Cześć, Będę uruchamiał nowy sklep i mam dylemat. Otóż dostałem dobrą ofertę cenową na 2 lata w _Stores. Wiadomo nic mnie nie obchodzi od strony technicznej, ani te wszystkie omnibusy, ale nie mam dostępu bezpośrednio do bazy danych i po dwóch latach różnie może być. Ponadto jestem skazany na z góry przygotowane integracje (głównie chodzi o brokerów logistycznych). Dlatego też zastanawiam się nad ponownym użyciem Presty. Od wielu lat mam inny sklep (PS 1.6) i sklep działa, zarabia, ale pamiętam jaka to momentami była droga przez mękę. No i tutaj pytanie z tematu, czy PS 8 jest już bezproblemowy czy nadal trzeba z nim walczyć (instalowałem na próbę wczesną wersję 8 i nie działało to dobrze). I pytanie dodatkowe. Czy Nowsze wersje PS 1.7 / PS 8 są w miarę dobrze dopasowane do polskich warunków (np. tłumaczenia)? w 1.6 też z tym różnie bywało. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComGrafPL Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 Wersja 8.1 chodzi stabilnie. Warto przenieść się z 1.6 z uwagi też na PHP 8. W 1.7 już otwierając nowy czy też migrując z 1.6 nie warto wchodzić. Co do problemów to na każdej platformie są. Tutaj dobierając odpowiednio szablon, integracje, modułu i wydajny hosting można spać spokojniej. Z tłumaczeniami raczej problemów nie ma większych. Głównie kwestia szablonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktorson Posted December 13, 2023 Author Share Posted December 13, 2023 Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 Nie napisałeś najważniejszego czyli czy chcesz to robić wszystko sam czy zlecać. Generalnie prestashop w wersji 8 od strony technicznej czyli programistycznej jest trudniejsza od poprzednich wersji więc jeśli nie jesteś programistą to musisz się liczyć z tym że w specyficznych przypadkach będziesz musiał się wspomóc usługami osób bardziej doświadczonych. Wszystko wskazuje na to że kolejna wersja czyli 9.0 będzie szła w tym samym kierunku więc na pewno łatwiej nie będzie. Przez to że jest trudniej, że trzeba dostosować moduły do nowej wersji w sieci znajdziesz znacznie mniej gotowych darmowych rozwiązań, ale można to zrekompensować tym że cześć z nich z wersji 1.7 działa na 8. Z plusów jest to że prestashop poprzez wersje 8, niedługo 9 nadgania braki związane z niekompatybilnością nowszych wersji php, niektórych frameworków itp. więc w konsekwencji dostajemy stabilniejszy i bezpieczniejszy mechanizm otwarty na nowe możliwości. Problemy się zdarzają, jak w każdym systemie. Od wersji 8.1 jest ich znacznie mniej. Tłumaczenia panelu sklepu są w miarę ok, tłumaczenia szablonu również natomiast jak wybierzesz szablon od dewelopera który się nie przyłożył w kwestii tłumaczeń to może być różnie. Nie wiem jak działa _Stores i co będzie dla Ciebie lepszym wyborem, jedyne co zaobserwowałem i sam pewnie też to to że cyberfolks jest coraz mniej przyjazny dla użytkownika końcowego, przynajmniej ja mam takie obserwacje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktorson Posted December 13, 2023 Author Share Posted December 13, 2023 3 hours ago, endriu107 said: Nie wiem jak działa _Stores i co będzie dla Ciebie lepszym wyborem, jedyne co zaobserwowałem i sam pewnie też to to że cyberfolks jest coraz mniej przyjazny dla użytkownika końcowego, przynajmniej ja mam takie obserwacje. Generalnie _Stores działa całkiem przyjemnie, przynajmniej w wersji demo :). Też to zauważyłem. Mam tam hosting od wielu lat. Jeszcze za czasów hekko można było pogadać i sporo załatwić, często szli na rękę (kiedyś dostaliśmy 2gb miejsca za samą pozytywną ocenę "zrobiła nam dzień" napisali i dali bonus). Teraz to już duża firma i wszystko jest sformalizowane, procedury, procesy, korpo gadka, ale nie dość, że narzekać nie mogę bo hosting działa bardzo dobrze i nigdy żadnych problemów, to nawet bym polecił gdyby ktoś pytał. 3 hours ago, endriu107 said: Nie napisałeś najważniejszego czyli czy chcesz to robić wszystko sam czy zlecać. Gdybym wybrał PS to robiłbym sam jak najwięcej. Nie jestem programistą, ale trochę się w podstawach orientuję, plus SQL więc przy 1.6 momentami było ciężko, ale dałem radę. Tylko, że chyba już nie mam siły na to kolejny raz :). Praca, starość itd:). Tak w ogóle to ja lubię PS i pewnie niedługo i tak będę się męczył z migracją na 8. Dziękuję za odpowiedź. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 2 minutes ago, Viktorson said: Teraz to już duża firma i wszystko jest sformalizowane, procedury, procesy, korpo gadka, ale nie dość, że narzekać nie mogę bo hosting działa bardzo dobrze i nigdy żadnych problemów, to nawet bym polecił gdyby ktoś pytał. Kiedyś tez polecałem, dzisiaj już nie polecam ze względu głównie na obsługę klienta, a pewnie niedługo będę odradzał jak tylko wyjaśnię aktualny konflikt który mam z nimi i ich partnerem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted December 15, 2023 Share Posted December 15, 2023 Tylko w ostatnim tygodniu miałem chyba z 5 przypadków, że klienci zgłaszali jakieś zauważone błędy na swoich sklepach na 1.7 i zawsze okazywało się, że na 8 to już zostało poprawione, więc zdecydowanie warto postawić na tą wersję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktorson Posted February 3 Author Share Posted February 3 Cześć nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy przy migracji na Prestę z 1.6 na 8 jest możliwość zachowania wyników pozycjonowania (tylko organiczne) w Googlu czy zaczynamy z czystą kartą? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 3 Share Posted February 3 Jeśli zachowasz ID wszystkich produktów, kategorii, stron to będzie ok ponieważ stare linki będą nadal aktywne tylko pokazywały nową wersję a to jest najważniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomi14 Posted October 9 Share Posted October 9 1.7 będzie jeszcze rozwijane? Do kiedy bezpiecznie będzie tego w miarę używać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 9 Share Posted October 9 Nie będzie rozwijane, jedyna ewentualność w której może pojawić się aktualizacja to w sytuacji gdyby pojawiła się znaczącą luka bezpieczeństwa. W momencie gdy pojawi się wersja 9 to można założyć że nawet luki bezpieczeństwa nie będą poprawiane w wersji 1.7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts