Cooper5 Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 Witam, od kilku tygodni pojawił się problem z pobraniem przez google cen. Nie za bardzo wiem z jakiej przyczyny w wyszukiwarce googla zaciągane są ceny netto zamiast brutto, nie wiem jak to rozgryźć, żeby ponownie były w tym miejscu ceny brutto. Załączyłem grafikę i oznaczyłem na czerwono to co jest błędnie pobierane. Czy możecie podpowiedzieć czy jest to problem po stronie błędnych ustawień w Prescie czy też problem leży w innym miejscu? Presta 1.6.1.23 Pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 Najczęstszym powodem takiego błędu jest geolokalizacja. Bot Google wchodzi na sklep tak jakby był z USA, jeżeli ten kraj nie ma w Preście ustawionego podatku 23%, to może zobaczyć ceny netto zamiast brutto. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooper5 Posted November 29, 2023 Author Share Posted November 29, 2023 Witam, bardzo dziękuje za odpowiedź, nasuwa mi się pytanie - czy wiesz jak temu zaradzić? pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 W opcjach podatków ustawić aby USA miało 23%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooper5 Posted November 29, 2023 Author Share Posted November 29, 2023 Witam, sprawdziłem wszystko, Stany są wyłączone w sklepie. W podatkach mam również 23% (część produktów jest z takim podatkiem) ale większość (karma dla zwierząt) jest z podatkiem 8%. Nie za bardzo wiem jak to zrobić? pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooper5 Posted November 30, 2023 Author Share Posted November 30, 2023 Dziś udało mi się skontaktować z działem pomocy google i mogą pomóc ale nie w takiej sprawie...:/// podpowiedź Pani z google - skorzystać z forum użytkowników - może ktoś miał podobny problem. Czy nikt z Was nie spotkał się z podobnym problemem? - wczoraj straciliśmy klienta z tej przyczyny - stwierdził, że oszukujemy ludzi..... Deresh czy mógłbyś rozszerzyć rozwiązanie Twojego pomysłu....? pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComGrafPL Posted November 30, 2023 Share Posted November 30, 2023 Jesteś podpięty do google merchanta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooper5 Posted November 30, 2023 Author Share Posted November 30, 2023 nie bezpośrednio, w sense firma zewnętrzna tym się zajmuje od ok 2 miesięcy. Czy to może mieć wpływ? pozdrawiam Artur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts