ps_Dominik Posted November 14, 2023 Share Posted November 14, 2023 (edited) Darmowy moduł dla PrestaShop zapisujący historię cen. Moduł obsługuje: – Historię cen – Waluty – Kombinacje – Promocje dla dowolnej kombinacji Więcej informacji: https://presta.studio/pl/omnibus-dla-prestashop-darmowy-modul/ GitHub: https://github.com/dominikadamiak/omnibus-eu/releases YouTube: Edited November 14, 2023 by ps_Dominik (see edit history) 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 18, 2023 Share Posted November 18, 2023 Czy ceny trzeba cały czas aktualizować ręcznie w module klikając aktualizuj ceny np po każdej ich zmianie ? czy moduł sam to robi np za pomocą funkcji crona ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 18, 2023 Author Share Posted November 18, 2023 (edited) Zmiana ceny produktu wykonana w panelu prestashop jest automatycznie zapisywana w bazie modułu (jeśli cena się zmieniła), nic dodatkowo nie trzeba robić. Jeśli np. używasz modułu do dropshipingu, który aktualizuje ceny bezpośrednio w bazie danych, wówczas konieczne będzie użycie funkcji "Zaktualizuj ceny" dostępnej w konfiguracji modułu. Do automatycznego wykonywania aktualizacji przez crona konieczne będzie dopisanie dodatkowego kontrolera. Jak znajdę wolną chwilę to dopiszę. Edited November 18, 2023 by ps_Dominik (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 19, 2023 Share Posted November 19, 2023 Mam mieszane uczucia do tego moduł po pierwsze po instalacji i próbie wejścia na konfigurację modułu przestał działać panel administracyjny Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 19, 2023 Share Posted November 19, 2023 Dodałem wpis w szablonie autorskiego hooka do pliku: /publichtml/nowy/themes/szablon/templates/catalog/_partials/product-prices.tpl {/block}{hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product} {hook h='displayProductPriceBlock' product=$product type="weight" hook_origin='product_sheet'} w module Ustawienia zostały zapisane Wszystkie ceny dodane do bazy danych. Ilość sprawdzonych produktów: 1064 oczywście moduł włączony ale i tak nic się nie pojawia pod ceną, wogóle nie wyświetla historii ceny z 30 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 19, 2023 Share Posted November 19, 2023 Chyba że moduł wyświetla tylko cenę z ostatnich 30 dni w produktach w promocji a nie każdym hmm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 19, 2023 Author Share Posted November 19, 2023 (edited) @przemex Na jakiej wersji prestashop zainstalowałeś moduł ? Moduł działa prawidłowo na poniższych wersjach, innych wersji aktualnie nie używamy / nie testowałem: – 1.7.8.10 – 8.0.5 – 8.1.2 Pobrałeś właściwy plik z GitHub, zgodnie z instrukcją? Quote Chyba że moduł wyświetla tylko cenę z ostatnich 30 dni w produktach w promocji a nie każdym hmm Moduł zapisuje każdą zmianę ceny. W filmie masz to pokazane: https://youtu.be/XbH2LiQjwQ8?si=U2ZAlcoSryWbL2CA&t=52 Edited November 19, 2023 by ps_Dominik (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 19, 2023 Share Posted November 19, 2023 1.7.8.8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 19, 2023 Author Share Posted November 19, 2023 1 hour ago, przemex said: 1.7.8.8 Sprawdziłem, moduł działa prawidłowo w 1.7.8.8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 19, 2023 Author Share Posted November 19, 2023 (edited) Informacja również wyświetla się prawidłowo na stronie produktu, zapomniałem nagrać Cena startowa 10zł, podwyżka na 50zł i dodanie promocji (-10%) Edited November 19, 2023 by ps_Dominik (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted November 19, 2023 Share Posted November 19, 2023 To ja już nie wiem, widzę że testujesz na darmowym szablonie, ale w płatnym wstawiłem kod {hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product} pliki tymczxasowe wykasowane, nawet katalog ceche przeczyszczony i nic z tego, hmm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 19, 2023 Author Share Posted November 19, 2023 (edited) 12 hours ago, przemex said: To ja już nie wiem, widzę że testujesz na darmowym szablonie, ale w płatnym wstawiłem kod {hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product} pliki tymczxasowe wykasowane, nawet katalog ceche przeczyszczony i nic z tego, hmm Więc jest to jakiś problem po stronie Twojego szablonu. Nie znam Twojego szablonu, więc zacząłbym sprawdzanie od tego, czy zmienna $product jest osiągalna w szablonie: {$product|@var_dump} Sprawdź również w Wygląd > Pozycje, czy moduł jest przypięty do hooka. Przypuszczam, że wprowadziłeś zmiany w kodzie naszego modułu i za dużo usunąłeś 🙂 Dla przypomnienia, moduł został udostępniony bezpłatnie na licencji Apache-2.0, weź to pod uwagę przy wdrażaniu u swoich klientów. Pozostaw chociaż informację na temat autora modułu 🙂 Edited November 20, 2023 by ps_Dominik (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomskór Posted November 21, 2023 Share Posted November 21, 2023 Witam, Posiadam inny moduł płatny i mam z nim problem dotyczący nie pobierania najniższej ceny z 30 dni tylko wyświetla cenę najniższą z zapisanej historii cen. Czy ten moduł usuwa historię cen po 31 dniach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 21, 2023 Author Share Posted November 21, 2023 52 minutes ago, Tomskór said: Posiadam inny moduł płatny i mam z nim problem dotyczący nie pobierania najniższej ceny z 30 dni tylko wyświetla cenę najniższą z zapisanej historii cen. Moduł wyświetla najniższą cenę pobraną z historii. Możesz wybrać wersję komunikatu. Domyślnie jest to najniższa cena przed ostatnią obniżką Quote Czy ten moduł usuwa historię cen po 31 dniach ? Tak, Funkcja "Usuń nieaktualne dane" usuwa dane starsze niż 30 dni. Moduł pomija kwoty, które są oznaczone jako ostatnia wartość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomskór Posted November 21, 2023 Share Posted November 21, 2023 Dziękuję, Spróbuje zainstalować i wytestować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomskór Posted November 22, 2023 Share Posted November 22, 2023 Witam ponownie, Zainstalowałem, cena wyświetla się na stronie, ale zauważyłem ze podczas dodawana nowego produktu lub kopiowaniu istniejącego wyskakuje mi błąd 500. posiadam preste 1.7.5.1 Czy ktoś miał z tym problem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 23, 2023 Author Share Posted November 23, 2023 19 hours ago, Tomskór said: Witam ponownie, Zainstalowałem, cena wyświetla się na stronie, ale zauważyłem ze podczas dodawana nowego produktu lub kopiowaniu istniejącego wyskakuje mi błąd 500. posiadam preste 1.7.5.1 Czy ktoś miał z tym problem ? Sprawdź czy memory_limit na Twoim serwerze wynosi minimum 256M Zaktualizuj moduł do wersji 1.0.1 Jeśli to nie pomoże, prześlij logi. Spróbuję pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomskór Posted November 23, 2023 Share Posted November 23, 2023 Dziękuje, zmieniłem memory_limit do 512M oraz zaktualizowałem do wersji 1.0.1 i dodawanie produktów działa. Problem jest tylko z kopiowaniem produktu bo wywala błąd 500, ale da się bez tego funkcjonować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 24, 2023 Author Share Posted November 24, 2023 On 11/23/2023 at 1:46 PM, Tomskór said: Dziękuje, zmieniłem memory_limit do 512M oraz zaktualizowałem do wersji 1.0.1 i dodawanie produktów działa. Problem jest tylko z kopiowaniem produktu bo wywala błąd 500, ale da się bez tego funkcjonować. PrestaShop 1.7.5.1 ma już kilka lat, ale w wolnej chwili sprawdzę co może być przyczyną problemu z kopiowaniem produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomskór Posted November 30, 2023 Share Posted November 30, 2023 Zauważyłem że podgląd zdjęcia też nie działa oraz generowanie kombinacji również się wysypuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted November 30, 2023 Author Share Posted November 30, 2023 Aktualnie końcówka black friday i zaczynamy sezon świąteczny, więc nie miałem czasu na przetestowanie modułu w PrestaShop 1.7.5.1 , ale przetestuję w grudniu. Standardowo moduł nie powinien powodować problemów z podglądem zdjęcia, najlepiej włącz tryb debugowania i sprawdź co powoduje problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted December 10, 2023 Author Share Posted December 10, 2023 @Tomskór problemy w PrestaShop 1.7.5.1 generowały metody Currency::getIsoCodeById oraz Tools::getContextLocale, które nie istnieją w Prestashop 1.7.5.1. W załączniku przesyłam moduł dla PrestaShop w wersji 1.7.5.1. Wystarczy zaktualizować tzn. przesłać moduł w menadżerze modułów. Zdjęcia: Podczas generowania kombinacji nie zauważyłem problemu (w poprawionej wersji modułu). Podczas kopiowania/duplikowania produktu czasami zdjęcia się nie wyświetlają, ale debugger nie zwraca błędu. Zauważyłem, że podczas kopiowania/duplikowania w niektórych produktach zdjęcia wczytują się prawidłowo, a w niektórych produktach zdjęcie jest niedostępne. Ciężko "na szybko" znaleźć przyczynę problemu tym bardziej, że wystarczy uruchomić podgląd produktu, a następnie odświeżyć stronę produktu w panelu sklepu i zdjęcia wczytają się prawidłowo. Wprowadzone zmiany: omnibuseufree.php: Zastąpienie metody Currency::getIsoCodeById i Tools::getContextLocale odpowiednio Currency::getCurrencyInstance i Tools::displayPric routes.yml: błąd w nazwie legacy_controller i legacy_link, więc odnośnik w menu ULEPSZENIA nie działał w starszych wersjach PrestaShop back.js: problem z jQuery. Zmiana na Vanilla JS. Informacja dla innych użytkowników: Moduł przesłany w załączniku dotyczy tylko starszych wersji PrestaShop. Zainstaluj moduł udostępniony na GitHub (patrz pierwszy post), jeśli posiadasz aktualną wersję PrestaShop. omnibuseufree.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukash4 Posted December 13, 2023 Share Posted December 13, 2023 Jest szansa, że zadziała na Presta 1.6? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted December 13, 2023 Author Share Posted December 13, 2023 8 minutes ago, lukash4 said: Jest szansa, że zadziała na Presta 1.6? Nie testowałem. Mało prawdopodobne, że będzie działać w 1.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted December 30, 2023 Author Share Posted December 30, 2023 Dodałem nową wersję modułu. Wersja v1.0.2 do pobrania z GitHub: https://github.com/dominikadamiak/omnibus-eu/releases Wprowadzone zmiany: Dodany front controller dla CRON Dodane ustawienie pozwalające określić ilość dni (domyślnie: 30) [beta] Kompatybilność z PrestaShop < 1.7.6. Rozwiązanie problemu dotyczącego starszych wersji PrestaShop Naprawiony routing dla starszych wersji PrestaShop. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin57 Posted June 21 Share Posted June 21 Presta 1.7.8.8 i taki błąd po zainstalowaniu modułu An exception has been thrown during the rendering of a template ("Unable to generate a URL for the named route "admin_link_config" as such route does not exist."). [Twig\Error\RuntimeError 0] Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted June 22 Author Share Posted June 22 18 hours ago, domin57 said: Presta 1.7.8.8 i taki błąd po zainstalowaniu modułu An exception has been thrown during the rendering of a template ("Unable to generate a URL for the named route "admin_link_config" as such route does not exist."). [Twig\Error\RuntimeError 0] Z góry dzięki za pomoc. Czy używasz wersji v1.0.2? Wcześniejsze wersje mogły mieć taki błąd, ale dotyczył głównie starszych wersji Prestashop. Ewentualnie przejdź do Moduły > Menedżer modułów > Dyrektywa Omnibus > Konfiguruj i zobacz czy tutaj również błąd się pojawia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin57 Posted June 23 Share Posted June 23 Jest wersja 1.0.2, po włączeniu i wejściu w Konfiguracja od razu wywala ten błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted June 24 Author Share Posted June 24 Zmieniałeś coś w kodzie modułu lub używasz multistore? Przejdź do pliku modules/omnibuseufree/config/routes.yml i zobacz, czy ma taką zawartość Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin57 Posted June 25 Share Posted June 25 Nic nie było zmieniane, nie używam multistore. Plik ma dokładnie taką zawartość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ps_Dominik Posted June 26 Author Share Posted June 26 Moduł na świeżej instalacji PrestaShop 1.7.8.8 działa prawidłowo. Bez logów i weryfikacji bezpośrednio w sklepie ciężko stwierdzić co może być przyczyną problemu. Może to być np. konflikt z innym modułem. Jeśli jesteś zainteresowany rozwiązaniem problemu z modułem, to odezwij się . Sprawdzę co jest przyczyna problemu i wycenię rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Analogs Posted September 8 Share Posted September 8 Dzień dobry Zainstalowałem moduł zgodnie z instrukcją tylko nie wiem dlaczego nie wyświetla mi informacji "Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką" Nie wiem czy mam coś jeszcze gdzieś zrobić czy od czegoś innego to zależy. Będę wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Analogs Posted September 8 Share Posted September 8 Może coś w tym wyglądzie mam zmienić : Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted September 8 Share Posted September 8 U mnie też nie działało, poszedłem na płatny moduł, ale zacznijmy o tego że w kodzie szablonu musisz wstawić kod: wpis w szablonie autorskiego hooka do pliku: /publichtml/nowy/themes/szablon/templates/catalog/_partials/product-prices.tpl wstaw kod: {/block} {hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product} {hook h='displayProductPriceBlock' product=$product type="weight" hook_origin='product_sheet'} ale jak pisałem to nie jest oczywiste, wstawiłem kod, wyksowałem pliki tymczasowe, moduł ustawienia OK a cena z ostatnich 30 dni się nie wczytywała tak czy tak zacznij od wstawienia hooka w kodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Analogs Posted September 8 Share Posted September 8 Dzięki bardzo właśnie to spróbuje od razu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Analogs Posted September 8 Share Posted September 8 Działa dziękuję :-=) Link to comment Share on other sites More sharing options...
k-audio Posted Wednesday at 09:39 PM Share Posted Wednesday at 09:39 PM Cześć, jestem właścicielem sklepu www.k-audio.pl Ściągnąłem moduł, zainstalowałem wg instrukcji, widzę, że w hooku ładnie się wczytał, ale niestety na stronie produktu nie pojawia się żaden dopisek, mimo zmiany cen. Próbowałem również z dodaniem linijek kodu, ale wtedy w ogóle nie otwierała mi się strona produktu. Pliki cache czyszczone po każdej zmianie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts