Jump to content

Omnibus dla PrestaShop - darmowy moduł

ps_Dominik

Recommended Posts

Darmowy moduł dla PrestaShop zapisujący historię cen. 

Moduł obsługuje:
– Historię cen
– Waluty
– Kombinacje
– Promocje dla dowolnej kombinacji

Więcej informacji: https://presta.studio/pl/omnibus-dla-prestashop-darmowy-modul/ 
GitHub: https://github.com/dominikadamiak/omnibus-eu/releases
YouTube: 

Edited by ps_Dominik (see edit history)
  • Like 2
  • Thanks 1

Zmiana ceny produktu wykonana w panelu prestashop jest automatycznie zapisywana w bazie modułu (jeśli cena się zmieniła), nic dodatkowo nie trzeba robić.

Jeśli np. używasz modułu do dropshipingu, który aktualizuje ceny bezpośrednio w bazie danych, wówczas konieczne będzie użycie funkcji "Zaktualizuj ceny" dostępnej w konfiguracji modułu. Do automatycznego wykonywania aktualizacji przez crona konieczne będzie dopisanie dodatkowego kontrolera. Jak znajdę wolną chwilę to dopiszę. 

• Like 1

Dodałem wpis w szablonie autorskiego hooka

do pliku:
/publichtml/nowy/themes/szablon/templates/catalog/_partials/product-prices.tpl

{/block}
{hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product}
    {hook h='displayProductPriceBlock' product=$product type="weight" hook_origin='product_sheet'}

w module

Ustawienia zostały zapisane
Wszystkie ceny dodane do bazy danych. Ilość sprawdzonych produktów: 1064

oczywście moduł włączony

ale i tak nic się nie pojawia pod ceną, wogóle nie wyświetla historii ceny z 30 dni

@przemex Na jakiej wersji prestashop zainstalowałeś moduł ? Moduł działa prawidłowo na poniższych wersjach, innych wersji aktualnie nie używamy / nie testowałem:
– 1.7.8.10
– 8.0.5
– 8.1.2

Pobrałeś właściwy plik z GitHub, zgodnie z instrukcją? 

Chyba że moduł wyświetla tylko cenę z ostatnich 30 dni  w produktach w promocji a nie każdym hmm

Moduł zapisuje każdą zmianę ceny. W filmie masz to pokazane: https://youtu.be/XbH2LiQjwQ8?si=U2ZAlcoSryWbL2CA&t=52

12 hours ago, przemex said:

To ja już nie wiem, widzę że testujesz na darmowym szablonie, ale w płatnym wstawiłem kod {hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product} pliki tymczxasowe wykasowane, nawet katalog ceche przeczyszczony i nic z tego, hmm

Więc jest to jakiś problem po stronie Twojego szablonu.
Nie znam Twojego szablonu, więc zacząłbym sprawdzanie od tego, czy zmienna $product jest osiągalna w szablonie: {$product|@var_dump}

Sprawdź również w Wygląd > Pozycje, czy moduł jest przypięty do hooka. Przypuszczam, że wprowadziłeś zmiany w kodzie naszego modułu i za dużo usunąłeś 🙂 Dla przypomnienia, moduł został udostępniony bezpłatnie na licencji Apache-2.0, weź to pod uwagę przy wdrażaniu u swoich klientów. Pozostaw chociaż informację na temat autora modułu 🙂

hook_omnibus.jpg

52 minutes ago, Tomskór said:

Posiadam inny moduł płatny i mam z nim problem dotyczący nie pobierania najniższej ceny z 30 dni tylko wyświetla cenę najniższą z zapisanej historii cen.

Moduł wyświetla najniższą cenę pobraną z historii. Możesz wybrać wersję komunikatu. Domyślnie jest to najniższa cena przed ostatnią obniżką

Czy ten moduł usuwa historię cen po 31 dniach ?

Tak, Funkcja "Usuń nieaktualne dane" usuwa dane starsze niż 30 dni. Moduł pomija kwoty, które są oznaczone jako ostatnia wartość. 

wersja_komunikatu.thumb.jpg.9863d2ddbeb7337ba8dd4be0f9e468e5.jpg

19 hours ago, Tomskór said:

Witam ponownie,
Zainstalowałem, cena wyświetla się na stronie, ale zauważyłem ze podczas dodawana nowego produktu lub kopiowaniu istniejącego wyskakuje mi błąd 500. posiadam preste 1.7.5.1 Czy ktoś miał z tym problem ?

Sprawdź czy memory_limit na Twoim serwerze wynosi minimum 256M
Zaktualizuj moduł do wersji 1.0.1

Jeśli to nie pomoże, prześlij logi. Spróbuję pomóc. 

On 11/23/2023 at 1:46 PM, Tomskór said:

Dziękuje, zmieniłem memory_limit do 512M  oraz zaktualizowałem do wersji 1.0.1 i dodawanie produktów działa. Problem jest tylko z kopiowaniem produktu bo wywala błąd 500, ale da się bez tego funkcjonować.

PrestaShop 1.7.5.1 ma już kilka lat, ale w wolnej chwili sprawdzę co może być przyczyną problemu z kopiowaniem produktu. 

Aktualnie końcówka black friday i zaczynamy sezon świąteczny, więc nie miałem czasu na przetestowanie modułu w PrestaShop 1.7.5.1 , ale przetestuję w grudniu.

Standardowo moduł nie powinien powodować problemów z podglądem zdjęcia, najlepiej włącz tryb debugowania i sprawdź co powoduje problem. 

• 2 weeks later...

@Tomskór problemy w PrestaShop 1.7.5.1 generowały metody Currency::getIsoCodeById oraz Tools::getContextLocale, które nie istnieją w Prestashop 1.7.5.1. W załączniku przesyłam moduł dla PrestaShop w wersji 1.7.5.1. Wystarczy zaktualizować tzn. przesłać moduł w menadżerze modułów. 

Zdjęcia: Podczas generowania kombinacji nie zauważyłem problemu (w poprawionej wersji modułu). Podczas kopiowania/duplikowania produktu czasami zdjęcia się nie wyświetlają, ale debugger nie zwraca błędu. Zauważyłem, że podczas kopiowania/duplikowania w niektórych produktach zdjęcia wczytują się prawidłowo, a w niektórych produktach zdjęcie jest niedostępne. Ciężko "na szybko" znaleźć przyczynę problemu tym bardziej, że wystarczy uruchomić podgląd produktu, a następnie odświeżyć stronę produktu w panelu sklepu i zdjęcia wczytają się prawidłowo. 

Wprowadzone zmiany:
omnibuseufree.php: Zastąpienie metody Currency::getIsoCodeById i Tools::getContextLocale odpowiednio Currency::getCurrencyInstance i Tools::displayPric
routes.yml: błąd w nazwie legacy_controller i legacy_link, więc odnośnik w menu ULEPSZENIA nie działał w starszych wersjach PrestaShop
back.js: problem z jQuery. Zmiana na Vanilla JS.

Informacja dla innych użytkowników: Moduł przesłany w załączniku dotyczy tylko starszych wersji PrestaShop. Zainstaluj moduł udostępniony na GitHub (patrz pierwszy post), jeśli posiadasz aktualną wersję PrestaShop.

omnibuseufree.zip

• 3 weeks later...

Dodałem nową wersję modułu. Wersja v1.0.2 do pobrania z GitHub: https://github.com/dominikadamiak/omnibus-eu/releases

Wprowadzone zmiany:

• Thanks 1

• 5 months later...

Presta 1.7.8.8 i taki błąd po zainstalowaniu modułu 

An exception has been thrown during the rendering of a template ("Unable to generate a URL for the named route "admin_link_config" as such route does not exist.").

[Twig\Error\RuntimeError 0]

Z góry dzięki za pomoc.

18 hours ago, domin57 said:

Presta 1.7.8.8 i taki błąd po zainstalowaniu modułu 

An exception has been thrown during the rendering of a template ("Unable to generate a URL for the named route "admin_link_config" as such route does not exist.").

[Twig\Error\RuntimeError 0]

Z góry dzięki za pomoc.

Czy używasz wersji v1.0.2? Wcześniejsze wersje mogły mieć taki błąd, ale dotyczył głównie starszych wersji Prestashop.
Ewentualnie przejdź do Moduły > Menedżer modułów > Dyrektywa Omnibus > Konfiguruj i zobacz czy tutaj również błąd się pojawia. 

Moduł na świeżej instalacji PrestaShop 1.7.8.8 działa prawidłowo. Bez logów i weryfikacji bezpośrednio w sklepie ciężko stwierdzić co może być przyczyną problemu. Może to być np. konflikt z innym modułem. 

Jeśli jesteś zainteresowany rozwiązaniem problemu z modułem, to odezwij się . Sprawdzę co jest przyczyna problemu i wycenię rozwiązanie. 

• 2 months later...

Dzień dobry
Zainstalowałem moduł zgodnie z instrukcją tylko nie wiem dlaczego nie wyświetla mi informacji "Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką"

Nie wiem czy mam coś jeszcze gdzieś zrobić czy od czegoś innego to zależy. Będę wdzięczny za pomoc

obraz.thumb.png.a6b326f0673c8c8bdbcc51d8ade0fefb.png

obraz.png

U mnie też nie działało, poszedłem na płatny moduł, ale zacznijmy o tego  że w kodzie szablonu musisz wstawić kod:

wpis w szablonie autorskiego hooka

do pliku:
/publichtml/nowy/themes/szablon/templates/catalog/_partials/product-prices.tpl

wstaw kod:

{/block}
{hook h='displayOmnibusEuFree' product=$product}
    {hook h='displayProductPriceBlock' product=$product type="weight" hook_origin='product_sheet'}

ale jak pisałem to nie jest oczywiste, wstawiłem kod, wyksowałem pliki tymczasowe, moduł ustawienia OK a cena z ostatnich 30 dni się nie wczytywała

tak czy tak zacznij od wstawienia hooka w kodzie.

• 2 months later...

Cześć,

jestem właścicielem sklepu www.k-audio.pl

Ściągnąłem moduł, zainstalowałem wg instrukcji, widzę, że w hooku ładnie się wczytał, ale niestety na stronie produktu nie pojawia się żaden dopisek, mimo zmiany cen. Próbowałem również z dodaniem linijek kodu, ale wtedy w ogóle nie otwierała mi się strona produktu. Pliki cache czyszczone po każdej zmianie.