Darek987 Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 (edited) One click nie działa. Czy jeśli nadpiszę pliki ręcznie lub postawię sklep od nowa to zadziała, czy są różnice w bazie danych i nie będzie działało? Edited October 24, 2023 by Darek987 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 Pamiętaj że oprócz plików aktualizowana jest jeszcze baza danych przy aktualizacji. Nie rozumiem postawię sklep od nowa, możesz zainstalowac nowy sklep ale będzie pusty a rozumiem że chcesz zachować dane ze starego sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 Wiem, że będzie pusty. Nie było przy instalacji świeżego sklepu opcji wybrania istniejącej bazy danych? Nie robiłem tego z 5 lat. Starość nie radość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 No nie bo nie bądą kompatybilne może to i zadziała, ale te bazy danych będą się różnić chyba że uruchamiamy nowy sklep ale w tej samej wersji 1.7.2 Raczej bym się skupił w czym jest problem z aktualizacją i to rozwiazywał jakieś błedy wypisuje ? zawiesza się aktualizacja ? przy tej wersji cześto pomagalo mi przełączenie php na 7.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 (edited) Właśnie w wersji php jest problem. W htaccess mam wymuszoną wersję 5.6 php. One click właśnie to wyświetla jako problem. Jak usunę wymuszenie 5,6 php to na serwerze mam 7,4 i wtedy w panelu jest biała strona. <FilesMatch ".php$"> SetHandler application/x-php56 </FilesMatch> Tak mam wymuszoną wersję 5.6. Jak zmienię na: SetHandler application/x-php71 to też biała strona. AddHandler application/x-httpd-alt-php71 .php .php7 .phtml lub AddHandler application/x-httpd-php71 .php powoduje nadal wyświetlenie w wersji 5.6 (mimo zakomentowania linijki z wersją 5.6 lub jej usunięciem). Edited October 19, 2023 by Darek987 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 przemex Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 Ale ponawiam pytanie jak strona dziala to 1-klik nie chce ruszyć bo wypisuje za niską wersję php czy w czym jest problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 (edited) Po kliknięciu w przycisk "Upgrade prestashop now!" zmieniają się style strony i nic więcej się nie dzieje. Edit: Wersje php ogarnąłem i teraz wszystkie punkty wymagane do spełnienia są na zielono. W oknie porównanie wersji wyskakuje taki komunikat: Error: Unable to check md5 files Edit 2: Jednak po kilkunastu minutach znów biała strona. Edited October 19, 2023 by Darek987 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 19, 2023 Author Share Posted October 19, 2023 (edited) Znalazłem taki sposób: https://belvg.com/blog/how-to-upgrade-prestashop-step-by-step-instruction.html Zda to egzamin? Edited October 19, 2023 by Darek987 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 WisQQ Posted October 19, 2023 Share Posted October 19, 2023 3 godziny temu, Darek987 napisał: One click nie działa. Czy jeśli nadpiszę pliki ręcznie lub postawię sklep od nowa to zadziała, czy są różnice w bazie danych i nie będzie działało? możesz podmienić ręcznie pliki, natomiast później musisz wykonać aktualizację bazy danych. W nowej wersji w folderze install/upgrade/sql masz wszystkie kwerendy do aktualizacji bazy danych. Polecam robić to na kopii zapasowej. Równe dobrze możesz podmienić pliki i przy włączonym debugmode pokaże ci wszystkie błędy i brakujące pola w bazie danych i wtedy ręcznie je zaktualizujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 24, 2023 Author Share Posted October 24, 2023 Zdecydowałem się sam powalczyć z ręcznym przeniesieniem danych. Wystartowałem z nowym sklepem na 8.1.1. Udało mi się przenieść większość tabeli ze starej wersji. Z racji rozmiarów ps_guest nie udało się eksportować. Czy dane z niej są niezbędne do prawidłowego działania sklepu? Mam jeszcze pytanie odnośnie katalogów. Które katalogi mogę/muszę przekopiować do nowego sklepu? Podejrzewam, że "img". Tylko czy cały? Jakieś jeszcze? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted October 24, 2023 Share Posted October 24, 2023 Tabele takie jak guest czy connection można sobie odpuścić, jeśli nie masz w sprzedaży plików wirtualnych i nie masz załączników dodanych do produktów to w zasadzie katalog img wystarczy przekopiować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Darek987 Posted October 24, 2023 Author Share Posted October 24, 2023 Dzięki za odpowiedź. Szukam szablonu pod 8 i coś marny wybór. Oczywiście darmowego, żeby go później podrasować (kolorystycznie i układem). Polecacie jakąś stronkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted October 24, 2023 Share Posted October 24, 2023 Jeśli masz nowe pytanie to rozpocznij nowy wątek. Zobacz szablon Falcon od Oxydan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Darek987
One click nie działa. Czy jeśli nadpiszę pliki ręcznie lub postawię sklep od nowa to zadziała, czy są różnice w bazie danych i nie będzie działało?
Edited by Darek987 (see edit history)Link to comment
12 answers to this question
Recommended Posts