Jump to content

Edit History

motabik

motabik

Problem polega na tym że tylko kodowanie utf8mb4, sprawia że poprawnie się wyświetlają wszystkie znaki, samo utf8 sprawia że nie wyświetlają sie emoji.

Problem w zasadzie rozwiazałem w ten sposób, że zrobiłem konwersje całej bazy z latin2 na utf8mb4_general_ci.
Trzeba było zrobić eksport danych jako latin2, nastepnie przekodować plik w notepad++ na utf8 , podmienić w nim wszystkie charsety i wgrać bazę na nowo.
Po tej operacji mam wszystkie dane w bazie zakodowane jako utf8, widać polaskie znaki w phpadminie, i na stronie wszystko wyświetla się i działa poprawnie.

Temat zamykam.

motabik

motabik

Problem polega na tym że tylko kodowanie utf8mb4, sprawia że poprawnie się wyświetlają wszystkie znaki, samo utf8 sprawia że nie wyświetlają sie emoji.

Problem w zasadzie rozwiazałem w ten sposób, że zrobiłem konwersje całej bazy z latin2 na utf8mb4_general_ci.
Trzeba było zrobić eksport danych jako latin2, nastepnie przekodować plik w notepad++ na utf8 , podmienić w nim wszystkie charsety i wgrać bazę na nowo.
Po tej operacji mam wszystkie dane w bazie zakodowane jako utf8, widać polaskie znaki w phpaminie, i na stronie wszystko wyświetla siei działa poprawnie.

Temat zamykam.

• Create New...