Jump to content
  • 0

"Błąd podczas tworzenia dodatkowego obrazu" (1.7.8.8)

grayling

Question

Witam.

Wymieniam zdjęcia w sklepie instalowanym przez kogoś innego.

W przypadku wstawiania zdjęć do tekstu na stronie produktu - zero problemów, wszystko działa jak należy.

Przy wstawianiu zdjęcia w grupie głównej - zdjęcie się ładuje, przez moment je widać, ale zabawa kończy się błędem "Błąd podczas tworzenia dodatkowego obrazu".

Zdjęcie w formacie .jpg, rozmiar pliku grubo poniżej limitu, rozmiar zalecany (800x800px) - ale nie idzie.

CHMOD-y do katalogów /img/ i do /img/p/ 755 (zmieniałem bezskutecznie na 777), do plików wewnątrz 644. Biblioteka gd na serwerze działa. Limit max_execution_time 180s, memory_limit 1024M, wersja php 7.4.33. Niby wszystko gra, ale działać nie chce.

Zdjęcia umieszczone wcześniej jak najbardziej widoczne, tam gdzie trzeba nawet się animują. Próba podmiany któregokolwiek kończy się wspomnianym błędem.

Uszkodzenie któregoś z plików Presty? Może pomóc jego nadpisanie świeżym plikiem z wersji instalacyjnej? No ale jeżeli tak, to gdzie szukać tego uszkodzonego pliku?

Trafił ktoś kiedyś na coś podobnego?

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witaj

czy logi błędów pobrane z serwera coś wykazują ?

ogólnie problem nie jest oczywisty, ale w tym wątku podają solucję na ten problem https://www.prestashop.com/forums/topic/48950-can-someone-explain-what-this-function-does/

oraz https://www.prestashop.com/forums/topic/447587-error-while-creating-additional-image/

ogólnie ten problem sprowadza się do problemów z bazą danych, ale i tak  w pierwszej kolejności bym przeanalizował logi z serwera.

• 0

Próbowałem różnych rzeczy, ala bezskutecznie. Logi z serwera ok, ale problem był faktycznie w bazie. Skończyłem się z tym kopać dopiero wczoraj, więc jeszcze nie zdążyłem nic napisać.

Jak się okazało, na krótko wcześniej sklep był migrowany z 1.6 - tyle że tak raczej na rympał, bo na zasadzie zaimportowania bazy z 1.6 do sklepu działającego pod 1.7.  Wiadomo, że się posypało, bo przecież właśnie te kluczowe tabele odnoszące się do produktów w obu wersjach mają różne struktury. Ponieważ udało mi się dostać kopię bazy z 1.6 zrobioną tuż przed migracją, poprzenosiłem to wszystko na piechotę sql-em do pustych tabel o strukturze zgodnej z 1.7. Problem zniknął, jakby go nie było.

Zdaje się, że trochę mogła też namieszać jakaś autoinkrementacja przy imporcie, bo id-y obrazków rozjeżdżały się z id-ami produktów (jakiś błąd przy transferowaniu? Nie wiem). W każdym razie po ręcznym przeniesieniu wszystko się spasowało, wszystko działa.

Czyli w sumie tak, jak piszesz - baza. Gdybym się nie dowiedział, że sklep był niespecjalnie fachowo upgrade'owany z 1.6, to pewnie kopałbym się z tym jeszcze długo, bo raczej nieprędko strzeliłoby mi do głowy, żeby posprawdzać strukturę rekordów w tabelach. Chociaż może by mnie naprowadziły dyskusje w tych podrzuconych linkach - że problem może być w jakiś sposób oddziedziczony po 1.6.

Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź.

Pozdrawiam,
grayling