Jump to content
  • 0

Płatności - kilka kont bankowych dla klienta

Amadek

Question

Chciałbym zmniejszyć prowizję które płacę pośrednikom płatności (InPay, Przelewy24 itd).
W tym celu zamierzam założyć kilka kont bankowych w różnych popularnych bankach i dać klientowi możliwość wykonania darmowego przelewu który zaksięguje się natychmiast gdyż będzie on wykonany w ramach tego samego banku.

Czy ktoś z Was próbował takiego rozwiązania?

Czy znacie jakiś moduł który pozwoli mi wyświetlić klientowi kilka kont bankowych do wyboru? Chciałbym aby klient mógł wybrać opcję przelewu bankowego np. z mBanku i aby na maila otrzymał tylko ten numer konta bankowego w mBanku.

Standardowy moduł płatności elektronicznych oferuje możliwość wprowadzenia tylko jednego numeru konta bankowego.

Edited by Amadek (see edit history)

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

W podsumowaniu @ możesz wprowadzić wiele kont bankowych - bezpośrednio w opis. Nie jest to oczywiście wygodne ale to jedna z możliwości.

Inną możliwością jest klonowanie modułu tradycyjnego przelewu +zmiana tłumaczeń i będzie to wyglądało na zasadzie: wybierz płatność przelewem z banku X, wybierz płatność przelewem z banku Y.

Inne rozwiązania to już typowo zewnętrzne moduły np. https://store.webkul.com/Prestashop-Multi-Bank-Wire-Payment.html

Nie testowałem ale z tego co widzę na screenie powinno to 'zdać egzamin'.

Edited by krzysiek_web (see edit history)

• 0

Klonowanie modułu płatności elektronicznych nie jest takie proste. Trzeba w kodzie zmienić nazwy class, zmiennych, odwołań do bazy danych.
Próbowałem tego i popsułem moduł. Efekt był taki że ani oryginalny ani sklonowany nie działał poprawnie. Nie mam czasu aby szukać błędu.

Chyba, że znacie jakiś inny sposób na sklonowanie modułu?

• 0
On 7/27/2023 at 3:10 PM, Amadek said:

Klonowanie modułu płatności elektronicznych nie jest takie proste. Trzeba w kodzie zmienić nazwy class, zmiennych, odwołań do bazy danych.
Próbowałem tego i popsułem moduł. Efekt był taki że ani oryginalny ani sklonowany nie działał poprawnie. Nie mam czasu aby szukać błędu.

Chyba, że znacie jakiś inny sposób na sklonowanie modułu?

Też miałem podobny problem - u mnie skończyło się na zrobieniu modułu z różnymi bankami - z gotowym rozwiązaniem się nie spotkałem 

• 0
16 minutes ago, lyro123 said:

Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Osobiście wychodzę ze sklepu, jeżeli nie ma dostępnych szybkich płatności.

Bo zazwyczaj klienci indywidualni wolą szybkie płatności ale jeśli ma się klientów firmowych lub zagranicznych to przelew bankowy jest częściej wybierany.

• 0
5 hours ago, lyro123 said:

Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Osobiście wychodzę ze sklepu, jeżeli nie ma dostępnych szybkich płatności.

Szybkie płatności wiążą się z koniecznością opłacenia prowizji a sprzedawca wszelkie koszty przerzuca na Ciebie - klienta. Płacisz drożej za produkt.

Ja osobiście nawet kiedy mam możliwość skorzystania z szybkich płatności przez pośrednika to wybieram płatność bez pośrednika, aby sprzedawca (a w konsekwencji ja nieświadomie w cenie produktu) nie musiał płacić prowizji. Wychodzę z założenia, że jeśli mój rodak będzie bogatszy to istnieje większa szansa że kiedyś on coś ode mnie też kupi i dzięki temu oboje będziemy bogatsi. A im mniej zarobi bank lub inna instytucja finansowa tym lepiej.

A w sklepach stacjonarnych używam tylko gotówki z powodów o których można posłuchać tutaj:

Edited by Amadek (see edit history)

• 0
On 8/1/2023 at 4:20 PM, pycode.biz said:

Też miałem podobny problem - u mnie skończyło się na zrobieniu modułu z różnymi bankami - z gotowym rozwiązaniem się nie spotkałem 

Cześć,

Czy udostępniłeś gdzieś ten moduł lub czy mogę od Ciebie zakupić taki moduł?