Ostatnio robiłem aktualizację z wersji 1.7.8.9 do wersji 8.1, która przeszła bez ani 1 błędu. Niestety zaraz po aktualizacji zauważyłem błąd, który skutecznie mi psuje humor.
Czy znacie jakieś sposoby, aby w Preście 8.1 skutecznie pozbyć się tego komunikatu poza oczywiście włączeniem tej deaktywowanej funkcji ?
Debug wyrzuca następujące błędy :
ErrorException: Warning: putenv() has been disabled for security reasons at /home/x/domains/xxxx/public_html/______DEV_PRESTA/dev_pr8/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/Kernel.php:127 at Symfony\Component\HttpKernel\Kernel->boot() (/home/x/domains/xxxx/public_html/______DEV_PRESTA/dev_pr8/app/AppKernel.php:96) at AppKernel->boot() (/home/x/domains/xxxx/public_html/______DEV_PRESTA/dev_pr8/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/Kernel.php:196) at Symfony\Component\HttpKernel\Kernel->handle(object(Request), 1, false) (/home/x/domains/xxxx/public_html/______DEV_PRESTA/dev_pr8/sdfdsfsdfsfdfsdfb/index.php:84)
-----
EDIT
Próby wyłączenia / zakomentowania putenv() w pliku Kernel.php (vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/HttpKernel/Kernel.php) nic nie dają. Wysypują się kolejne odwołania do tej funkcji i prawdę mówiąc dalsze grzebanie plik po pliku idąc po liście w dół wydaje mi się bez sensu.... Częściowo ratuje sytuację wyłączenie z pliku trybu debugowania i reinstalacja ps_mbo, która skraca liczbę błędów. Jednakże późniejsze włączenie debugu powoduje wyrzucenie na froncie informacji o nie aktywnej funkcji putenv. A na zapleczu kolejnej porcji błędów.
Najrozsądniejsze zatem jest pozostawienie tej funkcji włączonej do czasu wyjścia kolejnej presty, która przejdzie na nowszą wersję symfony.