Jump to content
  • 0

Problem z długim czasem zapisywania zmian w produktach

Robert

Question

Zauważyłem na jednym z moich sklepów, że od jakiegoś czasu występuje bardzo długi czas zapisywania zmian w produktach po kliknięciu "save".

W załączniku przesyłam zrzut z debug mode gdzie widzimy execution time dla "controller" ponad 20 sekund. Na tym samym serwerze mam też kopię tego samego sklepu na innych domenach i w innych językach i tam wszystko jest w porządku. Kopie są na takich samych wersjach presty, mysql i php, ale mogą różnić się ustawieniami i modułami.

Cały sklep działa szybko jedynie przy zapisywaniu produktu jest ten problem. Gdzie mogę szukać przyczyny?

PrestaShop version: 1.7.8.7
MySQL version: 8.0.32
PHP version: 7.4.33

Dodam jeszcze, że po utworzeniu sklepu początkowo było wszystko w porządku. Problem powstał później, ale nie jestem w stanie połączyć faktów od jakiego momentu występuje.

controller.png

Edited by Robert (see edit history)

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Hej, zacząłbym od przeczyszenia bazy danych z jakiś śmieci jak np. wizytowy guestów, historia odwiedzin z przeglądarki. Pod frazą "Database prestashop clean" znajdziesz darmowe pluginy do tego. Być może zrobiło się tam tego tak dużo że baza ledwo daje radę. Pozdrawiam

• 0

Problem powodował moduł OmniPrice. Doszedłem do tego wyłączając po kolei wszystkie moduły. Po wyłączeniu wszystko wróciło do normy. Niestety nadal nie wiem jak w prestashop sprawdzać, który konkretnie moduł, jakie działanie powoduje spowolnienie ponad 20s. Informacja z debug mode "controller 20122ms" za bardzo mi nic nie mówi.