Jump to content
  • 0

Konfiguracja modułu Poczty Polskiej e-nadawca?

Michał_Testerski

Question

Witajcie,

Czy ma ktoś doświadczenie z konfiguracją modułu Poczty Polskiej do usługi e-nadawca. Ich instrukcja w PDF jest fatalna i nie jestem w stanie do końca tego skonfigurować. Instalacja modułu - logowanie jest bez problemu, chodzi o zsynchronizowane sposobów dostawy z tym co jest zawarte w umowie. Panie z działu sprzedaży nie są w stanie pomóc.

https://e-nadawca.poczta-polska.pl/download/instrukcja--do-wtyczki--prestashop-wersja-1.6.x-1.7.x_-20201117.pdf

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
On 3/15/2023 at 9:14 PM, Michał_Testerski said:

Witajcie,

Czy ma ktoś doświadczenie z konfiguracją modułu Poczty Polskiej do usługi e-nadawca. Ich instrukcja w PDF jest fatalna i nie jestem w stanie do końca tego skonfigurować. Instalacja modułu - logowanie jest bez problemu, chodzi o zsynchronizowane sposobów dostawy z tym co jest zawarte w umowie. Panie z działu sprzedaży nie są w stanie pomóc.

https://e-nadawca.poczta-polska.pl/download/instrukcja--do-wtyczki--prestashop-wersja-1.6.x-1.7.x_-20201117.pdf

Tak, mam doświadczenie - moduł, razem z całą Pocztą Polską, należy zaorać i wyrzucić do śmietnika.

Ciekawostka - po zainstalowaniu modułu i poprawnym skonfigurowaniu, nie łączy się z kontem EN, nie tworzy przesyłek.

Ciekawostka w stylo WOW: po instalacji modułu Poczty Polskiej, przestaje działać moduł Przelewy24. I choćby skały srały, to nie zacznie działać, nawet po deinstalacji modułu PP, i ręcznym usunięciu tabel w bazie, stworzonych przez moduł PP. Bujam się zatem od tabeli do tabeli, w poszukiwaniu tej, którą moduł zmodyfikował. Sklep przenosiłem z Shopera ręcznie przez miesiąc, i moduł Poczty Polskiej rozpieprzył mi na koniec całą ciężka pracę. Zaorać. Zlikwidować. Spalić. 

Kratę browara stawiam temu, kto odnajdzie wykaz tabel bazy danych modyfikowanych przez ten moduł. 

• 0
4 hours ago, endriu107 said:

Zobacz czy moduł nie zostawił nadpisań w katalogu override oraz usuń zawartość folderu

Dzięki za zainteresowanie tematem.

var/cache. - całą zawartość - po jej usunięciu sklep przestaje działać.

"Zobacz czy moduł nie zostawił nadpisań w katalogu override" - to jest dobry trop, ale moduł Poczty nie zrobił żadnych nadpisań - pliki sprawdziłem ręcznie, dwa razy.

Mam inny trop, ale potrzebuje pomocy, bo nie wiem jak go ugryźć. Deinstalacja modułu Poczty, nie działa, po jej uruchomieniu, piojawia sie komunikat " culd not perform bla bla bla". I to może być przyczyna, dlatego, że:

Po instalacji modułu Poczty, w menu głównym BO pod spodem tegoż menu, zakotwiczają się opcje modułu (ustawienia, zbiory  i chyba przesyłki) , Po nieudanej deinstalacji, z tabeli bazy, nie są usuwane wpisy stworzone przez moduł, a te zakotwiczone opcje nie są usuwane, staja się po prostu nieaktywne po kilknięciu.  -wyszarzone. Pomysł jest taki, żeby dojść do tego, co przy instalacji ten moduł robi. 

Czy istnieje narzedzie, które w symulowany sposób, bierze jakiś moduł i sprawdza, która tabele i pliki sa nadpisywane, i w jakim zakresie, oraz na jakie hooki wpływa?

Dlaczego taki pomysł? Bo odkryłem, że może to być problem z tworzeniem zamówienia. Moduł przelewy24, tworzy zamowienie tam, gdzie mu kazemy w opcjach. Kiedy ustawimy tworzenie zamówienie w momencie wybrania bramki płatnosci,, po kliknieciu w koszyku,"złoż zamówienie" przelewy zawieszają się. Kiedy przestawimy tworzenie zamówienia, na późniejszy etap, czyli dopiero po wybraniu swojegobanku i kliknięcieu zapłać, moduł przelewy uruchamia sie, pozwala wybrac bank i dopiero po klinnięciu"zapłac", zawiesza się (bo w tym momencie kazaliśmy mu utworzyc zamówienie)

Wniosek z tego tak, że moduł przelewy nie może stworzyc nowego zamówienia, bo zawiesza się własnie w momencie jego utworzenia.

Dlaczego wiąże się to akurat z modułem Poczty? Ano dlatego, że postawiłem czysta instalację i metoda prób i błędów wyszło na to, że to własnie moduł Poczty robi zamieszanie.

Edit na bieżąco: 

Wsparcie techniczne Poczty, podało link do nowej wersji modułu 1.2.6 (ja instalowałem 1.2.4). Na czystej instalacji Presta 8.1.7 Poczta Polska i Przelewy24 już współpracują. Moduł mozna normalnie odinstalować, bez żadnych błędów, menu modułu w BO usuwa sie poprawnie, po deinstalacji modułu - przelewy24 dalej działają jak powinny.

Edit 2: ROZWIĄZANIE:

Po około 20 świeżych instalacjach i testach wnioski sa nastepujące:

Za około 10 razem po świeżej instalacji 8.1.7 i modułu Poczty 1.2.4 oraz modułu przelewy24  1.0.21, zaczęły ze soba współpracować, dlaczego? nie wiem i pewnie nigdy sie nie dowiem, bo w kolejnych powtórzonych instalacjach, żadne z błędów się nie pojawiły, co jest mega frustrujące. Przez pierwsze świeże instalacje i podanie tylko tych dwóch modułów, gryzły się, następnie "magicznie" zaczęły działać. Magic.

To co oprócz tego blokowało moduł przelewy24, to modyfikacja pliku Order.php, którą zrobiłem, a polegała na zamianie losowego ciągu liter nowego zamówienia na cyfry. Chciałem kontynuować numerację zamówień ze starego sklepu, w nowym sklepie. jednak źle skonstruowałem kod, bo chciałem, aby ostatnim numerem był 5000 i podczas tworzenia zamówienia, dodawał sie jeden więcej tj, 5001, 5002. Jednak konstrukcja kodu, powoduje utworzenie zamówienia 5001 i tylko 5001, Za kazdym nowym zamówieniem, Presta chciała tworzyć zamówienie, które już było. 

Edited by Muteo (see edit history)