michal_c Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 Witajcie, Mam małego mindfuc*a. Edytuję teksty powiadomień mailowych wysyłanych do klientów (maile transakcyjne). Robię to poprzez zakładkę Międzynarodowy/Tłumaczenia/Modyfikuj tłumaczenia Oczywiście modyfikuję tam HTM i odpowiadający mu TXT. Czyszczę pamięć podręczną i gdy tworzę zamówienie testowe - brak zmian. Sprawdzałem opcję generuj e-maile w Szablonach maili W folderze mails/pl na serwerze widać zmiany w plikach. W edycji statusów zamówień podgląd maila generuje wygląd maila sprzed zmian. Podpowiedzcie proszę co przeoczyłem, albo gdzie popełniam błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComGrafPL Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 Używasz klasycznego szablonu? Jeśli masz inny, to może on nadpisuje maile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 Mam do wyboru szablon classic i modern. Próbowałem wprowadzać zmiany w jednym i drugim, żeby wyłapać gdzie może leżeć problem. Niestety bez efektu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 A nie wygodniej jest po prostu pobrać szablon danego statusu i edytować go we własnym zakresie tzn. wprowadzić swoje treści czy inne dodatki? (edycja kodu html, ew. jakiś prosty edytor wizualny). Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 10 minutes ago, krzysiek_web said: A nie wygodniej jest po prostu pobrać szablon danego statusu i edytować go we własnym zakresie tzn. wprowadzić swoje treści czy inne dodatki? (edycja kodu html, ew. jakiś prosty edytor wizualny). Które pliki masz na myśli (szablony maili)? Wstępnie wygląda na to, że skopiowanie szablonu maila (html i txt) i zmiana nazwy pomogła. Oczywiście musiałem przypisać nowy szablon do odpowiadającego mu statusu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 Pliki \mails\pl i tam edytujesz sobie wybrany plik html który przypisany jest do danego statusu. Dla statusów można tak jak pisałeś zmieniać przypisane maile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 (edited) Dla uściślenia - edytowałem wcześniej te pliki i co ciekawe - np. szablon bankwire w tym folderze miał poprawną treść. A do klienta szła wiadomość sprzed zmian. Dlatego nie wiedziałem co się dzieje. Skopiowanie i zmiana nazwy szablonu pomogła. Z jakiegoś powodu może presta pobierała plik z innego miejsca, a gdy przypisałem (w panelu administratora/statusy zamówień) plik z inną nazwą to zadziałało? Edited February 1, 2023 by michal_c (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 Są inne miejsca także ale to dot. głównie zewnętrznych modułów. Zauważ też że jeżeli tłumaczysz maile przez PA to przy wyborze tłumaczenia maili dla szablonu one tam się skopiują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 Jasne, Problem w tym, że w folderze mails/pl miałem poprawną treść i nigdzie nie widziałem plików ze starą treścią. W folderach szablonów maili dostępnych w mails/themes/ też nie zauważyłem plików pl, dlatego zastanawiam się skąd może je pobierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 Sprawdź katalog gdzie masz szablon czyli: \themes\TUTAJ_NAZWA_SZABLONU\mails\pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 W obu są te same treści (poprawne). Wysyła się błędny 😔 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_c Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 Skasowanie pliku (z tą samą wartością) w folderze szablonu pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 1, 2023 Share Posted February 1, 2023 OK. Dla statusów domyślnych np. bankwire czy order_conf są 2 lokacje - szablon albo główny katalog. W głównym katalogu zmiany mogą być czasem nadpisane przy np. aktualizacji sklepu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts