Amadek Posted December 30, 2022 Share Posted December 30, 2022 Dzień dobry, W dniu wczorajszym panel administratora zaczął działać bardzo wolno. Stało się to bez wyraźnej przyczyny (nie był zmieniany kod, nie była dodawana nowa wtyczka lub zmieniane ustawienia). Działanie panela administracyjnego jest tak wole, że praktycznie uniemożliwia jakiekolwiek działanie. Stało się nagle, samoistnie dlatego trudno mi znaleźć rozwiązanie problemu. Przesyłam zrzuty ekranu z konsoli debugowania. Konsola wyświetla jakieś błędy związane z JSON. Czy coś Wam to mówi drodzy forumowicze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amadek Posted December 30, 2022 Author Share Posted December 30, 2022 (edited) Sprawa ewidentnie związana jest z serwerem PrestaShop odpowiedzialnym za Addonsy (https://api.prestashop.com). Panel administratora łączy się za każdym razem z serwerem Presty i pobiera z niego jakieś dane, które okazuje sie że nie są nam niezbędne. Tak więc to nie wina mojego hostingu. Poradziłem sobie z tym problemem w następujący sposób. Opiszę go bo być może inni użytkownicy forum mogą mieć podobny problem. 1. Zmiana pliku classes/Tools.php public static function addonsRequest($request, $params = []) { if (!self::$is_addons_up) { return false; } Na public static function addonsRequest($request, $params = []) { return false; Zastanawiam się również nad wyłączeniem moim zdaniem zbędnych wtyczek. W swoim sklepie zidentyfikowałem następujące wtyczki, które moim zdaniem są zbędne: PrestaShop Account PrestaShop EventBus PrestaShop Marketplace in your Back Office Aktualizacje i porady Umiejętności sprzedawcy (jest to wtyczka odpowiedzialna za tzw. gamifikacje moim zdaniem zupełnie zbędna) Czy ktoś z forumowiczów praktykuje wyłączenie tych wtyczek? Edited December 30, 2022 by Amadek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted December 30, 2022 Share Posted December 30, 2022 Moduły account i eventbus mogą być potrzebne jeśli w jakiś sposób korzystasz z rozwiązań presty typu marketing, facebook... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 Tutaj masz kilka wskazówek: https://www.podemski.info/prestashop/dla-uzytkownika/panel-prestashop-zwolnil-co-robic/ Z wyłączaniem modułu Marketplace in back office czy event bus uważaj bo wtedy tracisz jakieś funkcje, których możesz w teorii używać. Gamification możesz śmiało usunąć, wyłączenie nic nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts