vbert_pl Posted September 30, 2022 Share Posted September 30, 2022 (edited) Witam. Próbuję od kilku dni zainstalować PrestaShop 1.7.8.7 na laptopie i ciągle zatrzymuję się w tym samym miejscu (załączam zrzut ekranu). Środowisko: OS: Linux Mint 21 Cinnamon PHP 7.4.32 MySQL 8.0.30-0ubuntu0.22.04.1 potrzebne moduły php są zainstalowane, ustawinia w php.ini dostosowane Załączam plik php_errors.log. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Szukałem odpowiedzi, ale do tej pory nie znalazłem rozwiązania Dodam jeszcze, że połączenie z bazą danych działa, test jest OK. php_errors.log Edited September 30, 2022 by vbert_pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 hoody Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 Szczerze mówiąc nie bardzo się znam, ale u mnie przy tym samym błędzie pomogło zejście do niższej wersji PHP. Zainstalowałem najnowszą Prestę na 7.3.1 i działa bez problemu. Sprawdziłem też 7.4.1 - i również bez zakłóceń. Od 7.4.6 w górę i poniżej 7.2.2 nie działa... Sprobuj zmienić u siebie i ponów instalację. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vbert_pl Posted October 3, 2022 Author Share Posted October 3, 2022 Dziękuję za podpowiedź. Standardowo aktualnie w Linux Mint instaluje się php 8.1, zaintalowałem ręcznie 7.4 (taką jaka była). Teraz szybki kurs dockera, bo nie chcę już w systemie zmieniać. Dam znać gdy skończę "zabawy". Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hoody Posted October 3, 2022 Share Posted October 3, 2022 U mnie na PHP 8.1 nie wstaje nawet panel admina, a o stronie można pomarzyć. Co prawda u mnie nie stoi to na Linuxie, tylko na zewnętrznym serwerze, ale też spędziłem popołudnie na znalezieniu odpowiedniej wersji. Teraz walczę z module sekeywords... bez niego nie chce ruszyć szablon wybrany przez klienta... Daj znać czy poszło! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vbert_pl Posted November 8, 2022 Author Share Posted November 8, 2022 Trochę to trwało (inny projekt). Wróciłem do tematu i ... nadal ten sam błąd Ostatecznie zgłębiłem docker'a. Znalazłem też taki artykuł: Środowisko deweloperskie dla PrestaShop – Docker Na jego podstawie stworzyłem plik docker-compose.yml i odpaliłem i ... działa docker-compose.yml Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hoody Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 O proszę! Pogratulował wytrwałości w poszukiwaniach i zgłębiania wiedzy Człowiek czuje się jak prawdziwy developer kiedy tylko uda mu się rozwiązać jakiś problem! To jak? Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vbert_pl Posted November 8, 2022 Author Share Posted November 8, 2022 (edited) Jeszcze nie ... Bywają problemy z ponownym startem. Jak to rozwiążę, napiszę i wtedy zamkniemy temat. Pogrzebałem, poczytałem i mam rozwiązanie. Dzięki niemu instalacja działa w zestawieniu z mysql 8. Dodatkowo dołożyłem phpmyadmina. Dzięki volumenom zachowuję po wyłączeniu kontenerów: bazę, zmienione style presty child_classic i styl bootstrap w phpmyadminie. Załączam docker-compose.yml. Odpalamy go: docker-compose -f docker-compose.yml up lub jeśli nie chcemy oglądać logów z przebiegu operacji: docker-compose -f docker-compose.yml up -d Można zamykać (chyba? ) docker-compose.yml Edited November 9, 2022 by vbert_pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
vbert_pl
Witam.
Próbuję od kilku dni zainstalować PrestaShop 1.7.8.7 na laptopie i ciągle zatrzymuję się w tym samym miejscu (załączam zrzut ekranu).
Środowisko:
Załączam plik php_errors.log.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Szukałem odpowiedzi, ale do tej pory nie znalazłem rozwiązania
Dodam jeszcze, że połączenie z bazą danych działa, test jest OK.
php_errors.log
Edited by vbert_pl (see edit history)Link to comment
6 answers to this question
Recommended Posts