Alex Nicoli Posted July 22, 2022 Share Posted July 22, 2022 Pozdrav, koristim prestu 1.7.6.3 pa vas molim za savet da li da uradim upgrade koji mi se nudi ili ne? Da li to moze da mi rasturi shop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ali Samie Posted July 23, 2022 Share Posted July 23, 2022 Bok. Bolje je da sve ažurirate što je prije moguće. Uvijek postoje prijetnje napadača za bilo koje web mjesto. Glavni programeri uvijek pokušavaju održati kod i učiniti ga jačim kada se suočavaju s bilo kakvim napadima. Za to je zapravo napravljeno ažuriranje. Ali imajte na umu da vam je u postupku ažuriranja uvijek potrebna sigurnosna kopija. I trebali biste provjeriti rade li sve funkcije. Na tržištu postoji mnogo modula koje možete koristiti za ažuriranje. Ovo je članak o nedavnoj ranjivosti koja bi vas trebala upozoriti da uskoro ažurirate svoju trgovinu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
katicziv Posted September 12, 2022 Share Posted September 12, 2022 Upgrade DA ili NE? Do pre neku godinu i sam sam bio protiv prelaska na noviju verziju softvera i tada je situacija bila nešto drugačija. "Zašto menjati nešto što radi dobro". Nove verzije nisu razvijane toliko brzo, a za module da postanu kompatibilni sa najnovijom vezijom je trebalo čekati i do godinu dana. Pa i tada neki od modula nikada nisu ugledali noviju verziju. Još ako ste koristili dodatnu temu i tu se vreme čekanja dok prikupite sve što vam je potrebno za upgrade, umelo produžiti i do dve godine. Ne navodim brojne probleme oko podataka koje su generisali moduli pa je i njih nekako trebalo prebaciti iz stare u noviju verziju. Za to je trebalo imati dodatno znanje i iskustvo sa bazama podataka. Danas je situacija dijametralno drugačija. Nove verzije (unapređene) se naprosto štancaju jedna za drugom, (pa ako ne uradiš upgrade imaš osećaj da propuštaš nešto) developeri pažljivo prate novine i skoro u isto vreme plasiraju kompatibilne i unapređene verzije modula, slična situacija je i sa temama, plus informacija da je Elementor u više oblika (Warehouse, Crazy elements, Creative elements...) zahvatio i tržište Prestashop-a. Ipak najveća i najvažnije novina su unapređeni moduli za migraciju (migriraju sve). Čak i teme imaju opcije za export-import podešavanja, meni moduli imaju export-import opcije, blog moduli imaju export-import opcije. Jednom rečju sve je podređeno lakom i brzom prelasku sa jedne platforme na drugu. Da ne spomenemo da su verzije PHP-a unapređene i Prestashop stranice se sada učitavaju brže i sad je lako postići 99/100 poena na testu brzine. Tako da postoje svi preduslovi da se upgrade na najnovije verzije radi redovno. Jedina manu je to što se administracija podataka enormno uvećala. (mnogo posla) Nikako ne preporučujem instant update, jer nikad ne znate da li će sve korektno da se završi. (naravno možete eksperimentisati ali na kloniranoj verziji prodavnice). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts