Andrejkov Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 Witam, Mam pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie. A mianowicie posiadam sklep na PS.1.6 w domenie "ABC.PL", postanowiłem na tym samym serwerze utworzyć sobie wewnętrzną domenę roboczą "XXX.PL" na której od 0 postawiłem sklep na PS.1.7. Teraz na serwerze w folderze /domains/ mam dwie domeny: "ABC.PL" - Obecny sklep 1.6 "XXX.PL" - Docelowy sklep 1.7 Tutaj powstaje moje pytanie, a mianowicie aby przepiąć sklep 1.7 na miejsce 1.6 wystarczy, że zmienię nazwę folderu w katalogu /domains/ z XXX.PL na ABC.PL + w panelu sklepu 1.7 w Preferencje -> Ruch dodam domenę sklepu ABC.PL + Domene SSL ABC.PL Czy takie rozwiązanie będzie działać? Jeśli nie to bardzo proszę o poradę jak najłatwiej przeprowadzić taką zmianę. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 Powinno działać, warto dodatkowo po zamianie wyczyścić cache i zregenerować plik htaccess. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrejkov Posted March 23, 2022 Author Share Posted March 23, 2022 Dziękuję za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Bardziej bym zalecał najpierw migrację z 1.6 do 1.7 aby zachować SEO linki a po migracji dopiero wgranie w katalogu docelowym, lub przynajmniej zrobić przekierowania starych adresów produktów na nowy adres z przekierowaniem 301 aby nie stracić pozycji w google ze starego sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrejkov Posted April 20, 2022 Author Share Posted April 20, 2022 On 4/17/2022 at 12:49 PM, przemex said: Bardziej bym zalecał najpierw migrację z 1.6 do 1.7 aby zachować SEO linki a po migracji dopiero wgranie w katalogu docelowym, lub przynajmniej zrobić przekierowania starych adresów produktów na nowy adres z przekierowaniem 301 aby nie stracić pozycji w google ze starego sklepu. Chodzi tutaj o linki zewnętrzne i wewnętrzne w Google Search Console w sekcji linki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Chodzi o linki do produktów, kategorii czy stron cms natomiast bez aktualizacji też nie jest problem aby je zachować wystarczy zaimportować produkty czy kategorie z tym samym id co w starszej wersji sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemex Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 Dobry plan my wykonując migrację dla naszych klientów ze starszej wersji be znaczenia czy przechodzimy z wersji 1.4,1,5,czy 1.6 do 1.7 najpierw migrujemy sklep na subdomenie domenie tymczasowej klient widzi że wszystko jest ok po migracji i wtedy przerzucamy na domenę główną klienta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrejkov Posted June 2, 2022 Author Share Posted June 2, 2022 (edited) Po przepięciu sklepu w ten sposób mam teraz dziwny problem. Nie mogę aktualizować/instalować nowych modułów co ciekawe niektóre moduły dają się zainstalować. Problem rozwiązany Edited June 5, 2022 by Andrejkov (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Jaką masz wersje php? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrejkov Posted June 2, 2022 Author Share Posted June 2, 2022 7 minutes ago, endriu107 said: Jaką masz wersje php? Wersja php: 7.0 Wersja sklepu: 1.7.6.9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Php możesz spokojnie podnieść do 7.2 Rozumiem że plików nie kopiowałeś pomiędzy folderami? Czy po zmianach wyczyściłeś zawartość folderu var/cache? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrejkov Posted June 3, 2022 Author Share Posted June 3, 2022 (edited) On 6/2/2022 at 9:46 PM, endriu107 said: Php możesz spokojnie podnieść do 7.2 Rozumiem że plików nie kopiowałeś pomiędzy folderami? Czy po zmianach wyczyściłeś zawartość folderu var/cache? Problem rozwiązany. Edited June 5, 2022 by Andrejkov (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts