CattyWitch Posted February 24, 2022 Share Posted February 24, 2022 Witam, zanim napisałem tego posta przejrzałem inne podobne tematy jednak żadne z rozwiązań mi nie pomogło. 1. Od kilku tygodni obserwuję, że nie przychodzą maile z informacjami o zamówieniach do użytkowników. 2. Wprowadziłem zgodnie z wskazówkami wysyłanie maila po SMTP. Testowałem na adresie .gmail i dochodził. 3. Problem u innych (może poza .gmail) nadal występuje. 4. Zmieniłem adres mailowy na inny (tu moje pytanie czy musi być on jednoznaczny z adresem do kontaktu wpisanym na stałe w Preście? 5. Jak na chwilę zmieniłem adres z punktu 4. i zastosowałem ustawienia hostingu mojego maila (webd.pl) niestety przy testach pojawia się błąd. 6. Szukam pomocy Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 24, 2022 Share Posted February 24, 2022 Adres email dobrze jest żeby był w domenie sklepu wtedy jest mniejsza szansa że zostanie zablokowany przez filtry antyspamowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 CattyWitch Posted February 24, 2022 Author Share Posted February 24, 2022 @Endiu107 ale czy wtedy nie byłby w spamie? Maile nawet tam nie wpadają (na liście widzę że wychodzą). P. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 24, 2022 Share Posted February 24, 2022 Może nie być w spamie ponieważ filtr może nie przepuścić takiego emaila do skrzynki w ogóle. Spam to niechciana treść a email z domeny np. gmail.com wysyłany z sklepu na domenie np. domain.com to już potencjalna próba podszywania się pod kogoś i tego filtry mogą nie przepuszczać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 CattyWitch Posted February 24, 2022 Author Share Posted February 24, 2022 Ok czy istnieje możliwość żeby mail do kontaktu był inny niż ten z którego idzie wiadomość? Powiedzmy mam adres teraz na sklepie [email protected] i ten chciałbym zostawić jak ludzie do mnie piszą. A wstawić order@mojadomena w adres do wysyłek? Wczoraj zrobiłem taki test i niestety też był błąd. P. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 24, 2022 Share Posted February 24, 2022 Jest przecież emaile kontaktowe te w formularzu kontaktowym a główny email sklepu mogą być inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 CattyWitch Posted February 25, 2022 Author Share Posted February 25, 2022 Ok to ja już przyznaję jestem głupi. Zmieniłem adres na inny, wpisałem dane. Wysyłam mail testowy i przychodzi mi z adresu, który jest jako główny w preście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 CattyWitch Posted February 25, 2022 Author Share Posted February 25, 2022 Ok rozumiem, że tylko pole Napisz do nas - staje się problemem bo wyślwietla ten adres na który nie chcę żeby pisano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
CattyWitch
Witam,
zanim napisałem tego posta przejrzałem inne podobne tematy jednak żadne z rozwiązań mi nie pomogło.
1. Od kilku tygodni obserwuję, że nie przychodzą maile z informacjami o zamówieniach do użytkowników.
2. Wprowadziłem zgodnie z wskazówkami wysyłanie maila po SMTP. Testowałem na adresie .gmail i dochodził.
3. Problem u innych (może poza .gmail) nadal występuje.
4. Zmieniłem adres mailowy na inny (tu moje pytanie czy musi być on jednoznaczny z adresem do kontaktu wpisanym na stałe w Preście?
5. Jak na chwilę zmieniłem adres z punktu 4. i zastosowałem ustawienia hostingu mojego maila (webd.pl) niestety przy testach pojawia się błąd.
6. Szukam pomocy Pozdrawiam
7 answers to this question
Recommended Posts