Meg1979 Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 Mam problem związany z wysyłaniem powiadomień a w zasadzie raczej ich brakiem. Wersja mojego oprogramowania (1.7.6.7) w momencie kiedy Klient złoży nowe zamówienie, nie dostaję na skrzynkę firmową powiadomienia mailowego o zamówieniu klient nie otrzymuje również na maila powiadomień dotyczących realizacji zamówienia. nie działa opcja przypomnienia hasła - mail również nie jest wysyłany. Kontaktowałam się z dostawcą hostingu, twierdzą, że po ich stronie wszystko jest w porządku. Gdy próbuję zmienić status realizacji zamówienia pojawia się poniższy komunikat: "Wystąpił błąd podczas zmiany statusu lub brak możliwości wysłania wiadomości e-mail do klienta" Natomiast gdy próbuję wysłać maila z konta prywatnego na firmowe, to taki mail bez problemu zostaje dostarczony Czy może ktoś pomóc w czym może być problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 28, 2021 Share Posted November 28, 2021 Jaką masz konfiguracje email w sklepie? Wiadomość testowa z sklepu dochodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Meg1979 Posted November 29, 2021 Author Share Posted November 29, 2021 Jaką masz konfiguracje email w sklepie? - Nie wiem czy o to dokładnie pytasz.. wchodząc w opcje email : Wyślij e-maile do Biuro obsługi klienta i tu mam ustawione :Użyj własnych ustawień SMTP (tylko dla zaawansowanych) , oraz opcję wysyłania wiadomości w formacie email i html ( obie te wersje) dodatkowe ustawienia: nazwa domeny- mam pole puste Serwer SMTP- tu mam uzupełnione dane Nazwa użytkownika SMTP - wpisany jest adres mailowy Szyfrowanie - TLS port- pozycja również uzupełniona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 29, 2021 Share Posted November 29, 2021 Poniżej tych ustawień masz opcję wysłania wiadomości testowej, proszę sprawdzić czy działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Meg1979 Posted November 29, 2021 Author Share Posted November 29, 2021 1 minute ago, endriu107 said: Poniżej tych ustawień masz opcję wysłania wiadomości testowej, proszę sprawdzić czy działa. Niestety nie działa... pojawia się komunikat Connection to tcp://mail-(tu nazwa naszego serwera):465 Timed Out Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Meg1979 Posted November 29, 2021 Author Share Posted November 29, 2021 Problem rozwiązany, załączam informację w czym tkwił problem w moim przypadku ( może się komuś przyda) pomogła zmiana w szyfrowaniu z TLS na SSL, port miałam ustawiony na 465 Dostawca hostingu wykonywał upgrade serwera pocztowego, przez co metody szyfrowania połączeń również się zaktualizowały. Stąd na porcie 465 niezbędny jest teraz u mnie SSL zamiast TLS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 29, 2021 Share Posted November 29, 2021 TLS jest zazwyczaj na porcie 587 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Meg1979
Mam problem związany z wysyłaniem powiadomień a w zasadzie raczej ich brakiem.
Wersja mojego oprogramowania (1.7.6.7)
w momencie kiedy Klient złoży nowe zamówienie, nie dostaję na skrzynkę firmową powiadomienia mailowego o zamówieniu
klient nie otrzymuje również na maila powiadomień dotyczących realizacji zamówienia.
nie działa opcja przypomnienia hasła - mail również nie jest wysyłany.
Kontaktowałam się z dostawcą hostingu, twierdzą, że po ich stronie wszystko jest w porządku.
Gdy próbuję zmienić status realizacji zamówienia pojawia się poniższy komunikat:
"Wystąpił błąd podczas zmiany statusu lub brak możliwości wysłania wiadomości e-mail do klienta"
Natomiast gdy próbuję wysłać maila z konta prywatnego na firmowe, to taki mail bez problemu zostaje dostarczony
Czy może ktoś pomóc w czym może być problem?
6 answers to this question
Recommended Posts