url do walidacji i url do wysłania stanów magazynowych do zalando różnią się od siebie jednym parametrem. To jest kluczowy parametr, bo jeżeli uruchamiasz walidacje - to te stany magazynowe nie są aktualizowane w zalando. Ten url z walidacją służy tylko do sprawdzenia czy z feedem jest wszystko ok.
zobacz, u mnie url do walidacji wygląda tak:
submitExport=1&remember_settings=1&export_file_format=csv&export_wtd=1&export_type=combinations&export_store=_________&export_delimiter=%3B&export_currency=1&export_tax=price_tin&export_country_prices=8&export_active=0&export_manufacturers=1&export_suppliers=99999&export_category=99999&export_exnoean=0&export_instock=0&export_exclude_price_max=0&export_exclude_price_max_v=0&export_exreference=0&export_exreference_value=&limit_limit=0&limit_page=0
a url do wysłania feedu wygląda tak:
submitExport=1&remember_settings=1&export_file_format=csv&export_wtd=0&export_type=combinations&export_store=_________&export_delimiter=%3B&export_currency=1&export_tax=price_tin&export_country_prices=8&export_active=0&export_manufacturers=1&export_suppliers=99999&export_category=99999&export_exnoean=0&export_instock=0&export_exclude_price_max=0&export_exclude_price_max_v=0&export_exreference=0&export_exreference_value=&limit_limit=0&limit_page=0
różnica polega na tym, że walidacja ma export_wtd=1 a wysłanie do zalando ma export_wtd=0
ja to robię tak:
1) najpierw konfiguruję sobie formularz tak aby wyeksportować jakąś kategorię (nie sprzedajemy na zalando całego asortymentu, tylko pewne kategorie)
2) w formularzu konfiguracji wybieram walidację
3) uruchamiam wygenerowany url w przeglądarce i sprawdzam czy wszystko jest ok. Jeżeli jest - to zalando informuje o tym. Jeżeli są błędy - to zalando konkretnie wskazuje jakie.
4) u mnie problem był z kodami EAN (nie zgadzaly się te w sklepie, z tymi w zalando).
po walidacji, kiedy uzyskuję informację, że feed jest ok:
1) w konfiguracji zmieniam parametr "Co chcesz zrobić" na "zaktualizuj stany magazynowe"
2) moduł poinformuje mnie, że adres url został zmieniony:
3) kopiuję nowy url i uruchamiam go w przeglądarce.
4) jak wszystko jest ok - tj. na zalando mi się aktualizuje to uruchamiam zadanie cron z tym nowym url. uruchamiam go co 4 godziny i jest ok
trochę zagmatwane, ale u mnie działa