karid Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Mam problem, w wersji mobilnej zdjecia sa bardzo nieczytelne (tylko sa ladne jak juz sie otworzy produkt). Chcialabym zeby byly wyrazniejsze i moze wieksze? Zeby wypelnialy caly ten kwadrat? Czy ktos mnie naprowadzi gdzie i jak to zmienic? Prestashop 1.6 www.handmadecards.ie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ComGrafPL Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 4 minutes ago, karid said: Mam problem, w wersji mobilnej zdjecia sa bardzo nieczytelne (tylko sa ladne jak juz sie otworzy produkt). Chcialabym zeby byly wyrazniejsze i moze wieksze? Zeby wypelnialy caly ten kwadrat? Czy ktos mnie naprowadzi gdzie i jak to zmienic? Prestashop 1.6 www.handmadecards.ie Ogólnie w PS zdjęcia są 1:1, jeśli chodzi o format. Musiałabyś pozmieniać miniaturki w opcjach. Ale za jakością idzie wolniejsze wczytywanie. Co za tym idzie, szczególnie na mobilnych jest ważne, aby się szybko wczytywały. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 @ComGrafPL co masz na myśli pisząc że zdjęcia są 1:1? Zdjęcia są generowane na podstawie określonych wartości długość i szerokość więc jeśli w ustawieniach danego formatu zdjęcia ustawisz długość 600 i wysokość 400 to w przypadku wgrania zdjęcia 3:2 zostanie wygenerowana miniaturka bez dodatku białej otoczki, natomiast przy wgraniu zdjęcia z innymi proporcjami presta dołoży gdzie trzeba białą otoczkę aby zachować wielkości ustawione. Oczywiście od tego są pewne ustępstwa spowodowane ustawieniami wyboru strony generowania miniatur tylko zazwyczaj nikt tego nie zmienia. @karid dla formatu home_default zwiększ proporcje zdjęcia z 190x190 na 268x268 i wygeneruj ponownie miniatury, w pliku product_list.css w linii 38 ustaw padding na 0 i to w zasadzie powinno wystarczyć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 Jak robie zdjecia to mam ustawione ze 1:1 zebym nie musiala nic obcinac. @endriu107 gdzie jest to home_default? Bo nie wiem gdzie mam te proporcje zmienic? Paddnig zmienilam na 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 Dobra wiem juz gdzie, a jeszcze takie mam ustawienia zdjec (przepraszam za zdj, pisze z tel a zmieniam na laptopie🙈) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 W twoim przypadku dobrze że masz zdjęcia źródłowe 1:1 Zakładce Preferencje > Zdjęcia edytuj ustawienia home_dafault następnie w tej samej zakładce na dole masz Ponowne generowanie miniatur w sekcji Wybierz obraz wybierz Produkty, później w Wybierz format wybierz home_default, Usuń poprzednie obrazki Zaznacz na tak i kliknij na Wygeneruj ponownie miniatury. W tych ustawieniach z screena przy PNG quality możesz dać np. 7. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 Zmienilam i dalej brzydkie ale wszystko wieksze. Wydaje mi sie ze moglam gdzies cos wczesniej zmienic (odleglosc gora dol) tylko nie wiem co o gdzie ( jestem laikiem i wszystko robie metoda prob i bledow i z pomoca wyszukiwarki🙈) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 (edited) Dobra zmienily sie w tablecie ale nie w telefonie. Choc teraz to "new jest za duze ale nad tym moge pozniej poszukac bo pewno moge zmniejszyc. Jeszcze pytanie jak zmniejszyc pole opisu? Chodzi mi o to ze klient szuka glownie patrzac na zdjecia wiec to ma przyciagnac oko Edited August 21, 2021 by karid (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Jeśli chcesz usunąć całkiem opis w miniaturkach to w pliku product.tpl masz <p class="product-desc">... ...</p> i to możesz usunąć lub zakomentować, jeśli tylko skrócić to wewnątrz masz za pewne gdzieś |truncate:60 lub coś podobnego gdzie 60 oznacza ilość wyświetlanych znaków, jak chcesz mniej to ustaw np. 30. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 Tak to zrobie a na razie to jeszcze te zdjecia w wersji na telefonie dalej z ramka. Choc jiz i tak.lepsze. ale jakosc jeszcze malo ostra. Masz jeszcze jakis pomysl? I dziekuje Ci bardzo @endriu107ze odpisales Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 Na telefonie są inne style niż na pozostałych urządzeniach i trzeba by po kolei sprawdzać jakie są ustawienia dla określonych rozdzielczości i nanosić zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 21, 2021 Author Share Posted August 21, 2021 33 minutes ago, endriu107 said: Na telefonie są inne style niż na pozostałych urządzeniach i trzeba by po kolei sprawdzać jakie są ustawienia dla określonych rozdzielczości i nanosić zmiany. Jak bedziesz miec chwilke wolna powiesz mi jak to robic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2021 Share Posted August 21, 2021 W wolnych chwilach odpoczywam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karid Posted August 25, 2021 Author Share Posted August 25, 2021 On 8/21/2021 at 7:25 PM, endriu107 said: W wolnych chwilach odpoczywam Oczywiscie rozumiem 😉 Zapytam tak: czy Ty albo czy jest ktos tutaj kto by mi posprawdzal glowne bledy na stronie i pomogl je naprawic (oczywiscie odplatnie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
karid
Mam problem, w wersji mobilnej zdjecia sa bardzo nieczytelne (tylko sa ladne jak juz sie otworzy produkt). Chcialabym zeby byly wyrazniejsze i moze wieksze? Zeby wypelnialy caly ten kwadrat? Czy ktos mnie naprowadzi gdzie i jak to zmienic?
Prestashop 1.6
www.handmadecards.ie
14 answers to this question
Recommended Posts