Witam. Wersja prestashop 1.6.1.6
Mam podstawową walutę w panelu administracyjnym ustawioną w EUR. Eksportuje produkty modułem do eksportu produktów do google merchant w złotówkach. W generowanym pliku XML cena produktów jest prawidłowa, taka sama jak widnieje na sklepie (to co widzi klient). Czyli gdy na sklepie w złotówkach widnieje cena 182 zł to w wyeksportowanym i wgranym pliku do Google Merchant też jest cena 182 zł. Zauważyłem, że tak czy siak, nawet jeśli zarówno w pliku XML jak i na stronie jest taka sama cena produktu, to na google merchant/ads widnieje jednak inna cena. Napisałem do supportu google jak rozwiązać ten problem to się nie wiele dowiedziałem, pisali że to nie ich zakres obowiązków i nie powiedzą mi co dokładnie zrobić. Że podobno Google Boty odczytują inną cene z mojej strony i żebym sobie sprawdził w google search console jaką cene produktu pobierają i jakieś dane strukturalne poprawił. I faktycznie sprawdziłem w tym google search console, pobiera cenę sprzedaży netto (37 EUR z groszami). Czemu tak dziwnie? Czemu nie pobiera brutto (to co płaci klient) i nie przelicza normalnie? W google merchant cena tego produktu to 186,40 zł a tak jak już wspomniałem w pliku XML to jest 182zł i na stronie dla klienta też jest 120 zł. Co tu jest nie tak? Mnożyłem to 37 euro przez każdy możliwy kurs euro i nawet wtedy mi nie wychodzi to 186,40 zł które jest w merchancie. Kompletnie zgłupiałem. Dzieki za pomoc z góry.