DariuszMaranda Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 Witam, Czy mógłby mi ktoś przybliżyć mechanizm liczenia wartości brutto przy zamówieniach, + wg moich obserwacji presta liczy sobie osobno Wartośc netto i osobno brutto, wartości się nie zgrywają, Netto * Vat nie równa się brutto Przykład: W. Netto = Cena netto * ilość = 10,80 * 18 = 194,40 W. Brutto = Cena brutto * ilość = 13.28 * 18 = 239,04 System magazynowo handlowy liczy w sposób: W. Netto = Cena netto * ilość = 10,80 * 18 = 194,40 W. Brutto = W. Netto * VAT = 194,40 * 1,23 = 239,112 Problem polega na tym że nie można odwzorowac faktury do kwoty wpłaty. Spotkał się ktoś już z podobnym problemem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 Problem z zaokrąglaniem cen jest dość znany w świecie PrestaShop, dużo zależy od tego jakiej wersji oprogramowania używasz, np. w wersji 1.7.7 wprowadzono w tym temacie wiele zmian. Ważne też, jak precyzyjne ceny netto (bo na takich bazuje PrestaShop), podajesz w katalogu swoich produktów. Jeśli mogę coś zasugerować... faktury zostaw poza PrestaShop Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 DariuszMaranda Posted June 21, 2021 Author Share Posted June 21, 2021 (edited) Wersja to 1.7.6.5, wprowadzone ceny zaokrąglone do 2 miejsc, Faktury jak najbardziej są poza presta, jednak problem w tym że nie mogę w ERP wstrzelić się w kwotę, złożył zamówienie w preście na 1429,18zł brutto , a po przeklepaniu tego do Enovy wychodzy 1429,09 zł brutto Edited June 21, 2021 by DariuszMaranda (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 Pracowałem ostatnio z firmą, która robi integracje z Enova dla klienta, https://nicoma.pl/ - nie mieli problemów z cenami z tego co wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 DariuszMaranda Posted June 21, 2021 Author Share Posted June 21, 2021 My również nie mieliśmy problemu gdy prowadziliśmy sprzedaż wyłacznie z klientami B2C, bo wtedy ustawialiśmy na definicji dokumentu że vat ma być liczony od brutto i całość się zgrywała. Problem pojawił się gdy dołączyliśmy funkcjonalność B2B, i tu gdy vat liczyliśmy od brutto, wtedy ceny netto wychodzą po przecinku, i klienci zglaszali uwagi, Dzięki za kontakt, podpytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
DariuszMaranda
Witam,
Czy mógłby mi ktoś przybliżyć mechanizm liczenia wartości brutto przy zamówieniach, +
wg moich obserwacji presta liczy sobie osobno Wartośc netto i osobno brutto, wartości się nie zgrywają, Netto * Vat nie równa się brutto
Przykład:
W. Netto = Cena netto * ilość = 10,80 * 18 = 194,40
W. Brutto = Cena brutto * ilość = 13.28 * 18 = 239,04
System magazynowo handlowy liczy w sposób:
W. Netto = Cena netto * ilość = 10,80 * 18 = 194,40
W. Brutto = W. Netto * VAT = 194,40 * 1,23 = 239,112
Problem polega na tym że nie można odwzorowac faktury do kwoty wpłaty. Spotkał się ktoś już z podobnym problemem ?
4 answers to this question
Recommended Posts