mmmcommerce Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Dzień dobry, Zauważyłem pewien problem u kilku klientów, którzy posiadają sklepy internetowe oparte o system PrestaShop wersja 1.6. Problem związany jest z integracją z Google Analytics. Do tej integracji wykorzystywany jest moduł Google Analytics v2.3.4. W czterech sklepach internetowych zauważyłem transakcje, gdzie zgadza się wartość transakcji, jednak żaden z produktów nie jest przypisany do transakcji. Na każdym ze sklepów utworzyłem kilka zamówień testowych, jednak za każdym razem dane przesłane do Google Analytics w prawidłowy sposób. Dodatkowo zauważyłem, że w przypadku transakcji, gdzie ilość zakupionych produktów wynosi 0 bardzo często transakcje te przypisane są do jednego lub dwóch miast. Zweryfikowałem ID transakcji z Google Analytics z danymi z CMS i zamówienie to zostało zrealizowane w innej miejscowości. W jednym ze sklepów po wykluczeniu adresu IP właściciela zostały wykluczone wszystkie transakcje przypisane do miejscowości właściciela, jednak po rozmowie z właścicielem wynika, że praktycznie żadna z tych transakcji nie została zrealizowana w tej miejscowości. Dodatkowo sprawdziłem część z tych transakcji i według danych z panelu Presty jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że zostały one wykonane w miejscowości właściciela. Wyglądało to w taki sposób, że było 200 sesji, które wygenerowały ~~100 transakcji, co jest bardzo mało prawdopodobne. Czy słyszeliście kiedyś o takim błędzie? Dla podsumowania: Presta 1.6 moduł Google Analytics v2.3.4 transakcje różnych użytkowników przypisane są do jednego użytkownika w Google Analytics te transakcje w ilości zakupionych produktów mają wartość 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts