Jump to content
  • 0

Pomocy - General error: 2006 MySQL server has gone away - addons - instalacja

Jarek75

Question

Dzień Dobry. Poszukuję pomocy w temacie instalacji i pierwszych kroków w sklepie Presta.

Otóż mam utworzoną bazę, PHP 7.2, proces instalacji przebiega pomyślnie do momenty instalacji modułów Addons. Tam wyskakuje błąd i instalacja stoi w miejscu. Screen w załączeniu. Spróbowałem pominąć ten problem bo po wejściu na strone pojawia się sklep. Problem nie do przejścia to brak możliwości dodawania produktów w sklepie - przy próbie zapisu pojawia się komunikat  - NIE MOŻNA ZAKTUALIZOWAĆ USTAWIEŃ.   - Jeśli ktoś zechciał by pomóc będę wdzięczny. 

blad.jpg

Edited by Jarek75 (see edit history)

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Na screenie jest informacja "server has gone away" czyli że serwer nie wyrabia, może to być związane z wieloma parametrami typu wait_timeout, innodb_log_file_size, max_allowed_packet. W niektórych przypadkach nawet zbyt małym miejscem w bazie danych.

Przed ponowną instalacją można włączyć tryb debugowania wtedy komunikat błędu może być bardziej szczegółowy.

P.S Wideo poradnik to akurat podpis w stopce, natomiast polecam na razie tematy dla poczatkujących ale nagrywam powoli tematy bardziej zaawansowane :)

• 0

Już udało się ten problem rozwiązać, dziękuję za poświęcony czas. 

Z uwagą będę śledził materiały pomocnicze, zwłaszcza że z jednym się uporałem a już kolejny problem - produkt dodany, zdjęcia na zapleczu widać a w sklepie zdjęcia nie widać. 

• 0

Tak całkiem jednoznacznie to nie umiem powiedzieć, bo instalacja kończyła się owym screenem, a po przejściu na zaplecze  działa chyba  prawidłowo. Problem z tym że nie potrafił dodać produktu to mój błąd bo dodawałem zdjęcia, opisy itp a nie dodałem jego nazwy w pierwszym oknie i nie pozwalał zapisać.  Mam nadzieję że poradzę sobie z wyświetlaniem zdjęć na sklepie bo cały czas będę myślał że to wina tej nieskończonej instalacji.