Thommen Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Posiadam sklep w języku DE z PL oraz dodałem DE. Ceny są podane w PLN i chcę aby zostały przeliczone na Euro. Jakie czynności mam wykonać? Ustawiłem domyślą walutę Euro. Ceny są podane w Euro (waluta), niemniej nie są przeliczne. Moje ustawienia (po aktualizacji kursów) to: PLN: 1 EUR: 0.22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted January 7, 2021 Share Posted January 7, 2021 Walutę ręcznie musisz zmienić od strony frontowej, bo z tego co pamiętam jest przypisana do języka. Domyślną walutę ustawisz sobie euro, ale brana jest też pod uwagę waluta przypisana do kraju (geolokacja). Więc jeśli masz ją włączoną to sklep pokazuje Ci poprawną walutę dla danego kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thommen Posted January 11, 2021 Author Share Posted January 11, 2021 Mnie się ukazuje waluta Euro, ale nie przelicza. Przy zmianie waluty z PLN → Euro posiadam komunikat Quote Wszelkie zmiany wprowadzane do domyślnej waluty wymagają ręcznego dostosowania cen poszczególnych produktów oraz ich kombinacji. Mam manualnie wprowadzić przelicznik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted January 12, 2021 Share Posted January 12, 2021 Sorry, żle zrozumiałem o co chodziło. Aby to ogarnąć musisz albo : - wyeksportować sobie do CSV listę towarów i zaimportować ponownie z już poprawionymi cenami (przeliczasz ceny np w excelu robiąc odpowiednie równanie) - bezpośrednio w bazie dokonać zmian w odpowiednich tabelach (bez multistore wystarczy poprawić ceny w ps_product w kolumnie Price. oraz jeśli stosowane są ceny dla poszczególnych grup klientów to także tablica ps_specific_price, kolumna price). Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszChyc Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 Można też nieco na około: zapier (albo dowolny zamiennik) + webhook i ustawić, by to szło zawsze po aktualnym kursie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts