Jump to content
  • 0

Rejestracja konta klienta a obowiązkowy nr. telefonu

Gepard Chester

Question

Witam, Czy ktoś z Państwa w wolnej chwili mógłby dokładnie opisać co  zrobić by podczas zakładania konta klient musiał obowiązkowo podać numer telefonu. W internecie są rozwiązania rozszerzające formularz jednak dane nie są wpisywane w bazie danych. Myślę, że bardzo pomocne dla wielu użytkowników Pshop byłoby rozwiązanie tego problemu z szczegółowym opisem i kodem.

Z góry dziękuje,  

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Dziękuję iwi86,

Na internecie znalazłem też takie rozwiązanie, ale w moim przypadku chciałem by klient na etapie zakładania konta w sklepie musiał podać numer telefonu. 

Klienci --> Adresy (wymagane pola) --> phone_mobile lub phone, włacza wymóg podania telefonu podczas wpisywania adresu dostawy, co jest bardzo pomocne np: w obsłudze paczkomatów, kuriera ....

Jednak jeśli klient założy konto i go nie aktywuje z jakiś przyczyn, wówczas nie będę mógł wysłać mu informacji sms o ręcznej aktywacji konta w sklepie i prośbie sprawdzenia katalogu SPAM (czasami zdarza się, że systemy antyspamowe blokują emaile)

Znalazłem inne rozwiązanie, ale niestety ma kilka wad:

- rozwiązanie to wymaga od klienta podczas procesu zakładania konta podania telefonu, ale nie ma validacji więc klient może wpisać cokolwiek

- podany numer telefonu jest wyświetlany w back office i jest widoczny tylko dla obsługi sklepu, a klient podczas składania zamówienia jeszcze raz będzie musiał podać numer telefonu

- choć rozwiązanie jest wadliwe (brak kontroli wpisanego ciągu) to jednak daje możliwość pozyskania numeru telefonu 

1).  /classes/form/CustomerFormatter.php   dodałem po polu email

$format['phone'] = (new FormField)
            ->setName('phone')
            ->setLabel(
                $this->translator->trans(
                    'Phone', [], 'Shop.Forms.Labels'
                )
            )
            ->setRequired(true)

2).  /controllers/front/AuthController.php 

dodałem po if

if ($hookResult && $register_form->submit()) {

$address->phone = Tools::getValue('phone');

3). korzystałem z tego rozwiązania: https://prestapros.com/blog/dodatkowe-pola-w-formularzu-rejestracji-prestaphop-1-7

Jeśli ktoś biegły w php mógłby zmodyfikować kod by przepuszczene były ciągi regularne z 9-cioma cyframi i ewentualnie z znakiem minusa 123456789 lub 123-456-789 to byłaby duża pomoc dla osób nie znających php