kuch Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 Jak w temacie, jakie powinno być kodowanie znaków w bazie danych prestashop 1.7.6.9/1.7.7? Domyślam się, że UTF-8 i takie bym chciał ale po czystej instalacji prestashop się trochę pogubiłem. Stworzyłem sobie czystą bazę danych, w phpmyadmin wszedłem z nią -> Operacje -> Metoda porównywania napisów: ustawiłem na utf8_general_ci Następnie wykonałem czystą instalację prestashop i po tym widzę w bazie danych że niektóre tabele mają metodę porównywania napisów utf8_general_ci a niektóre utf8_unicode_ci. Czy tak powinno to wyglądać? Dodatkowo nie mam w bazie polskich znaków w tabeli ps_order_state_lang mam takie coś: Quote Oczekiwanie na pĹatnoĹÄ czekiem PĹatnoĹÄ zaakceptowana A panelu administratora jest ok czyli widzę polskie znaki normalnie na liście statusów zamówienia. Informacje o serwerze baz danych: Serwer: Localhost via UNIX socket Typ serwera: MariaDB Wersja serwera: 5.5.41-MariaDB - MariaDB Server Wersja protokołu: 10 Użytkownik: usertest@localhost Kodowanie znaków serwera: (utf8) Z ciekawości zrobiłem to samo na innym hostingu gdzie mam nowszą wersję baz danych: Serwer: Localhost via UNIX socket Typ serwera: MariaDB Połączenie z serwerem: SSL nie jest używany Dokumentacja Wersja serwera: 10.3.25-MariaDB-cll-lve - MariaDB Server Wersja protokołu: 10 Użytkownik: presta@localhost Kodowanie znaków serwera: UTF-8 Unicode (utf8) I tutaj co prawda różne tabele też mają kodowania utf8_general_ci i utf8_unicode_ci ale w tabeli ps_order_state_lang już normalnie widzę polskie znaki. Kopałem parę godzin w internecie i jedyna poszlaka jaką znalazłem to że na tym pierwszym serwerze w zmiennych phpmyadmin mam ustawione: init connect SET NAMES latin2 Czy to może powodować problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 (edited) Kodowanie tabel w bazie powinno być: utf8_general_ci - przy tworzeniu NOWEJ bazy w większości przypadków wybiera się kodowanie. Edited December 9, 2020 by krzysiuus (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuch Posted December 9, 2020 Author Share Posted December 9, 2020 1 hour ago, krzysiuus said: Kodowanie tabel w bazie powinno być: utf8_general_ci - przy tworzeniu NOWEJ bazy w większości przypadków wybiera się kodowanie. Dzięki za odp. Podczas tworzenia bazy danych przez DirectAdmin nie mam opcji wyboru kodowania. Dlatego mocno mnie zastanawia ta zmienna init connect w zmiennych phpmyadmin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts