Jump to content
  • 0

SOLVED - Prestashop 1.7.5 + konfig z SMTP Google

() Maciej ()

Question

Witam,

Prestashop 1.7.5.x

Konto Google Workspace Starter

Czy ktokolwiek z Was ma działającą obecnie konfigurację z serwerami SMTP Google? Za każdym razem jak próbuję wpisać poprawne dane logowania dostaję informację o błędzie :

Błąd: proszę sprawdzić konfigurację

Expected response code 250 but got code "535", with message "535-5.7.8 Username and Password not accepted. Learn more at 535 5.7.8 https://support.google.com/mail/?p=BadCredentials 83sm224890ljf.64 - gsmtp "

Login i hasło są poprawne na 100%.

Żeby było śmieszniej wszelkie powiadomienia jakie sklep wysyła na maila w domenie sklepu (poczta na serwerach Google) nie dochodzą nawet przy zaznaczonym skrypcie phpMail(), jednakże dochodzą bez problemu jak mamy maila np na WP, onecie czy innych serwisach.

Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć co można w tym temacie podziałać by to zaczęło działać ? Kończą mi się pomysły już.

Edited by () Maciej ()
informacja w temacie o rozwiązaniu problemu (see edit history)

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Dobra... doszedłem do tego :)

Problemem jest brak odpowiedniego rekordu SPF w konfiguracji domeny oraz wyłączenia na serwerze obsługi maili z włączeniem przekazywania ich bezpośrednio do Googla (to dotyczy w moim przypadku panelu DirectAdmin - nie wiem jak na innych)

Może komuś się przyda dodanie rekordu SPF – jest to rekord typu TXT. Informacja jaki rekord ustawić powinna zostać dostarczona przez Administratora serwera, jednak jeśli ktoś ma VPS to rekord SPF jest postaci :

"v=spf1 a mx ipv4:adres_ip_serwera_poczty ~all"

Podobno czasem są problemy z takim zapisem i trzeba stosować ukośniki, ale u mnie działało w tej formie.

Serwer poczty to nic innego jak IP serwera na którym stoi sklep.

Edited by () Maciej () (see edit history)

• 0

Generalnie z mojego doświadczenia - używanie SMTP dla aplikacji w Google często sprawia problemy.

Na początku polecam sprawdzić ustawienie "Dostęp mniej bezpiecznych aplikacji" w Ustawieniach Bezpieczeństwa Konta Google (jeżeli uwierzytelnianie dwuetapowe jest wyłączone) oraz jeżeli to Workspace to można skorzystać z "usługi przekaźnika SMTP" https://support.google.com/a/answer/176600?hl=pl

• 0

Dostęp do mniej bezpiecznych aplikacji jest włączony. Logowanie 2 etapowe wyłączone. Przekaźnik też dodany po IP serwera.

Wykonałem te kroki już wczoraj przed południem, więc teoretycznie powinno działać, a niestety tak nie jest.

----------  EDIT -------------------------

Żeby było śmieszniej. Ustawiłem maila testowego na konto poza Workspace w google i tam maile dochodzą bez problemu. Na razie jest rozwiązanie tymczasowe w postaci przekierowania , ale nie jest to zbyt wygodne rozwiązanie niestety.

Edited by () Maciej () (see edit history)

• 0

Może to głupie, ale czy mógłbyś tymczasowo zmienić hasło na jakieś proste najlepiej z jak najmniejszą ilością znaków specjalnych? Być może hasło które wprowadzasz do konfiguracji presty nie jest tym samym hasłem którego presta używa żeby uwierzytelnić się po SMTP, stąd Google krzyczy "Username and Password not accepted. / BadCredentials". Mam na myśli to, że może np. presta wycina jakieś znaki specjalne z hasła. Aczkolwiek to tylko moja teoria, nie sprawdzałem tego w kodzie.

Możesz to też zweryfikować jeżeli wyświetlisz sobie te dane dodając:

var_dump($configuration['PS_MAIL_USER']);
var_dump($configuration['PS_MAIL_PASSWD']);
exit;

Do pliku classes/Mail.php, linia ~343.

Możesz też wyświetlić $connection->getUsername() oraz $connection->getPassword() żeby mieć pewność że te dane poprawnie zostały przypisane do obiektu.