Jump to content
  • 0

Dodatkowy chebox od polityki prywatności

PrestaCheff

Question

Może się mylę, ale RODO wymaga chyba osobnego checkboxa do regulaminu i polityki prywatności. Domyślnie czegoś takiego nie widzę.

Czy muszą być dwa, osobne i jak najprościej to zrobić?

"Otrzymuj oferty od naszych partnerów" - pomyślałem żeby podmienić tekst w tym checkboxie ale nie mogę w sieci znaleźć gdzie zmienić tekst tego checkboxa 😕 

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

Według zasad RODO nie potrzebujesz na dobrą sprawę dwóch elementów, możesz ująć to mniej więcej tak. 

"Oznajmiam, że zapoznałem/am się z regulaminem sklepu internetowego oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez firmę XYZ w celach określonych w polityce prywatności"

Taki zapis jest uniwersalny i zgodny z RODO, oczywiście firma, która zajmuje się RODO przekaże Ci większą taką formułkę, która na pewno będzie o wiele wiele bardziej zgodna, ale słowa "oznajmiam, wyrażam zgodę, zapoznałem się, jestem świadom" itd. w razie problemów RODO są uznawane za akceptowalne, bo klient 'jest świadom' co klika i na co wyraża zgodę. Najważniejsze, aby były te słowa oraz jaki podmiot będzie przetwarzał te dane.