Witam
Sklep : https://grafikareligijna.com/
Wersja presty : 1.7.6.4
Wersja PHP - 7.2
Poszukuję sposobów na przyśpieszenia działania sklepu, głównie chodzi o strony z produktami, zaplecze oczywiście też byłoby lepsze gdyby produkty dodawały się szybciej ale jakoś to zniesiemy, od jakiegoś czasu sklep chodzi o wiele gorzej i myślę że z tego powodu pojawia się codziennie wiele porzuconych koszyków. Przez dwa tygodnie przeglądnąłem wiele stron w internecie i jeszcze więcej sposobów w nich wyczytanych wdrażałem i jak ładowanie strony głównej trochę się poprawiło to zmiany między kombinacjami w produktach czasami dobijają.. Po tylu próbach samodzielnego działania stwierdziłem że jednak lepiej zapytać kogoś kto się zna na rzeczy
Produktów które na razie wrzucone są do sklepu jest 967 wiele z nich ma dużo (w zasadzie nie wiem ile to dużo dla presty) atrybutów bo np 70 i wiele z nich ma osobne zdjęcia ładowane podczas wybrania kombinacji - łącznie presta przesyła do google merchant ponad 35 tyś produktów, docelowo produktów może być 2 razy tyle, stale uzupełniamy
Serwery mamy na nazwie, zwykły współdzielony cloud docelowo mają na nim stanąć 2-3 presty i nie będzie tam niczego więcej - przed zakupem serwerów powiedziano nam w nazwie że na tak mała ilość spokojnie taki serwer wystarczy
Rzeczy które pamiętam które wdrażałem żeby przyśpieszyć działanie presty :
- bazy danych znajdują się na drugim serwerze (wersja php 5.6 ze względu na stary sklep który na innym nie działa) - jedna z części partycjonowania serwera, drugim etapem miało być zakupienie S3 od Amazona w celu przechowywania tam zdjęć ale perspektywa aktualizowania ręczenie codziennie serwera trochę przeraża szczególnie że presta dzieli te zdjęcia na folderki, ciężko pewnie byłoby się połapać które są nowe
- włączony zewnętrzny serwer Memcached na nazwie
- wyłączenie większości modułów statystyk, kopalni danych itd wszystko co według mnie nie jest potrzebne do działania
- z opcjami wydajności w panelu administracyjnych kombinowałem w każdą możliwą stronę czyszcząc każdorazowo ręcznie pamięć cache
- max input vars zwiększone w htaccess : php_value max_input_vars 25000
- tak samo jak w przypadku wydajności próbowałem z pamięcią podręczną Smarty
- jestem w trakcie zamieniania wszystkich zdjęć produktów na zdjęcia o mniejszej rozdzielczości (formaty jpeg2000 i jpgeg xr podobno nie są obsługiwane przez większość przeglądarek więc chyba odpadają), chcieliśmy kupić moduł żeby wdrożyć format WEBP - niestety do jego działania potrzebne są dodatkowe rozszerzenia na serwerze a otrzymałem od nazwy informację że można to robić tylko na dedyku
- rozważaliśmy zlecenie optymalizacji sklepu firmie zewnętrznej ale audyt, przebudowa strony itd zabiera i dużo czasu i kasy a teraz takie czasy że z tym ciężko
Przeczytałem o magicznym wręcz module Page Cache Ultimate który rzekomo potrafi skrócić ładowanie z 5 sek do 1/3 sekundy, wie ktoś czy działa i warto? jeżeli tak to kolejnym problem będzie pewnie jego instalacja bo z tego co czytałem trzeba wydzielić fragmenty strony na które nie będzie działał a to raczej nie mój poziom
Dodatkowo czasami strona działa o wiele szybciej i na teście potrafi wyjść że załadowała się w 4 sek a czasami 18 sek
Robiłem również kroki które zalecały testery prędkości strony : gtmetrix i PageSpeed Insights, tylko te w których po poszukaniu w necie jako tako ogarniałem o co chodzi, załączam screeny zakładki wydajność i wyników testów - teoretycznie coś się poprawiło przez to moje grzebanie bo wcześniej wynik A w rankingu GT wynosił 76 teraz 98%
Jakby ktoś miał jakieś pomysły to proszę o info i sory za tak dużo treści