chiromancja Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Presta 1.6.1.2- Mam ostatnio problem. Po stworzeniu karty produktu z ciekawym długim opisem wprowadzam poprzez metodę skopiuj inne towary zmieniając wszystko oprócz opisu. Zmieniam także kod produktu i wszystko zapisuję. Niestety pomimo tego, że każdy ze skopiowanych i zapisanych nowych produktów ma na karcie swój niepowtarzalny kod produktu to w podglądzie oraz w sklepie dla kupujących zawsze pokazuje się ten pierwszy kod produktu jednakowy dla nowych/skopiowanych produktów. Dawniej tego nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blaaszka Posted September 24, 2020 Share Posted September 24, 2020 Chodzi Ci o numer referencyjny (indeks) tak? Bo trochę zagmatwane to pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiromancja Posted September 24, 2020 Author Share Posted September 24, 2020 (edited) Tak. U mnie na karcie produktu po stronie administratora to pole jest nazwane kod produktu. Ale chodzi o indeks - u klienta wyświetla się pole "indeks". Edited September 25, 2020 by chiromancja Wyjaśnienie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Zasadnicze pytanie. Czy po ponownym wejściu w nowy produkt masz poprawny index, czy index pierwszego produktu ? Bo o tym nie wspomniałeś. Jeśli jest taki sam indeks to najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że miałeś aktualizację wersji PHP i / lub MySQL na serwerze i funkcja odpowiedzialna za zapis się wykrzacza. Sprawdź jaką masz obecnie wersję PHP i bazy oraz czy posiadana przez Ciebie wersja sklepu spełnia wymagania. W przypadku kiedy indeksy są różne, a na froncie dalej widzisz kod pierwszego to wyczyść pamięć podręczną przeglądarki oraz sklepu. A także w miarę możliwości dokonaj aktualizacji sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiromancja Posted October 5, 2020 Author Share Posted October 5, 2020 (edited) W nowym produkcie jest nowy poprawny index . Strona renderuje się ze starym - początkowym indexem. Wyczyściłem pamięć podręczną w panelu administratora oraz ręcznie na ftp: - cache/smarty/cache - cache/smarty/compile - img/tmp Wyczyściłem pamięć przeglądarki. Wykonanie tych czynności nic nie dało. .................................................... edit. To był chyba epizod. Aczkolwiek kilkadziesiąt kart produktów jest źle wyświetlanych nadal, natomiast nowe kopiowane produkty wyświetlają się z prawidłowymi nowymi indeksami teraz. Edited October 5, 2020 by chiromancja (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 W takim razie musiałbyś sprawdzić, czy nie masz pozostałości po jakimś ręcznym czyszczeniu bazy. Możliwe, że ta sytuacja ma miejsce gdyż ktoś dokonywał ręcznie zmian w bazie i coś się źle przypisało. Wystarczy np pomylić ID produktu by były takie kwiatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiromancja Posted October 20, 2020 Author Share Posted October 20, 2020 Słuszna i cenna uwaga. Rzeczywiście "czyściłem" bazę - żeby zmniejszyć rozmiar. Ale "nie dotykałem" się żadnej tabeli z produktami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted October 20, 2020 Share Posted October 20, 2020 Jeśli czyściłeś to ręcznie prawdopodobnie używałeś komend SQL. Jeden mały błąd w ograniczeniach wyszukiwania i masz podmiankę nie w tych tablicach co trzeba. Przerabiałem coś podobnego Jeśli masz kopię tablic produktowych spróbuj je przywrócić i sprawdź czy usterka zniknęła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts