Jump to content
  • 0

Duplikowanie stron przedmiotów z dodatkiem ?post=1

DAB

Question

Witam Panowie i Panie,

mam już kilkuletni problem w tym, że tworzą mi się w sklepie adresy stron produktów z dodatekiem na końcu "?post=1". Pojęcia zielonego nie mam co odpowiada za tworzenie się tego. Kiedyś gdzieś na zagranicznych forach spotkałem się z takim problemem u innych ludzi, niestety bez jakiejkolwiek recepty na rozwiązanie tego problemu.

Co więcej próbowałem się tego pozbyć bez disallow w robots.txt . Dodane też jest noindex,nofollow dla każdej takiej strony, bo wcześniej panował totalny chaos w indeksacji podstron.

Niestety robot cały czas lata mi po tych stronach i mam prawie 7 tys stron (oprócz tych z post=1 też inne typu jakieś pojedyncze wyniki wyszukiwań, również potraktowane disallow) w GSC wykluczonych jako "strona wykluczona za pomocą tagu noindex". Wolałbym żeby robot stosował się do disallow i w ogóle na to nie wchodził, bo to jest więcej niż strona ma prawidłowych podstron w serwisie (około 6 tys).

Idealnie byłoby wyeliminować źródło tworzenia się tych adresów, ale nieźle byłoby też gdyby robot skupił się na stronach, które mają być w indexie, a nie na tych które ma wykluczać. Mam prawie 3-krotnie więcej wykloczonych niż prawidłowych, przez co budżet indeksowania jest marnotrawiony.

Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Myślałem, że ma ustawione. Ale jednak nie. canonical + przekierowanie na adres bez tego dodatku byłoby jakimś rozwiązaniem. Ale przekierowań też mam całą masę, ok 7 tys. Bo to coś w tytule zmienione, a to produktu już nie ma i przekierowanie na stronę główną.

• 0

Ustawianie canonicala dla przekierowywanej strony jest bez sensu, nie zastanowiłem się nad tym. Po prostu przekierowanie 301. wywalić canonical i noindex, disallow. Sprawdzę to, bo co mi szkodzi. Gorzej nie będzie.