Jump to content
  • 0

PrestaShop dla nowicjusza

fajp

Question

Cześć wszystkim!

Piszę z prośbą o radę od bardziej doświadczonych osób.

Planuję założyć sklep internetowy i zastanawiam się nad wyborem platformy. Zastanawiałem się głównie nad płatnymi opcjami takimi jak kqs store czy shopgold, ale doszedłem do wniosku, że Presta tak naprawdę oferuje o wiele łatwiejszą możliwość rozwoju przez gotowe dodatki, ale z drugiej strony ceny wdrożeń Presty są znacznie wyższe niż wdrożenia tamtych platform.

Stąd moje pierwsze pytanie. Czy osoba nieobeznana w Preście, jak ja, będzie w stanie samodzielnie ją wdrożyć? Mam na myśli samodzielną instalację na serwerze i skonfigurowanie sklepu aby pasował do rodzaju działalności. Jestem osobą ogarniętą technologicznie ale zupełnym laikiem jeśli chodzi o Prestę. Konkretniej: Czy potrzebuję do tego specjalisty w zakresie programowania lub sieci? Czy posiłkując się tutorialami wszystko dość intuicyjnie mogę zrobić samemu?
Na sam początek potrzebuje jedynie podstawowej funkcjonalności sklepu + integrację stanów z hurtownią dropshipping, ale to mam zamiar zrobić samodzielnie za pomocą dodatku integratora. Planuje jedynie zakupić płatny motyw, ewentualnie zamówić wykonanie motywu pod zamówienie.
I tutaj drugie pytanie: Czy orientujecie się może jakie są ceny takich indywidualnych motywów? Ktoś korzystał z takich usług i czy może polecić firmę, która się tym zajmuje?

2 answers to this question

Recommended Posts

• 1

Generalnie presta jest łatwym tematem do podstawowego wdrożenia, w sensie instalacja i przeklikanie konfiguracji w panelu. Natomiast jeśli sklep ma posiadać sporą ilość kategorii, produktów, kombinacji etc . to może się okazać że będziesz potrzebował pomocy w konfiguracji serwera, optymalizacji zapytań itp. Na start dokumentacja i tutoriale dadzą Ci jakieś pojęcie i generalnie powinieneś sobie sam bez większego kłopotu poradzić z instalacją. Szablon to już inna sprawa, koszty wdrożenia mogą sięgać kilku tysięcy licząc zlecenie agencji graficznej przygotowanie wyglądu i później zlecenie pocięcia i zakodowania go. Tutaj w zależności od chcianego wyglądu czyli ilości przeróbek funkcjonalności ceny mogą się wahać od 1000 do 5000 netto jeśli ma to być dobrze zrobione, dlatego czasami warto zastanowić się nad gotowym szablonem z dobrym wsparciem technicznym jest to dużo tańsza i szybsza opcja.

• Like 1

• 1

Presta była moim wstępem do programowania 4 lata temu i początkowo byłem przerażony tym jak bardzo rozbudowany jest program i przyznam szczerze, że pierwszy rok skaleczyłem wszystkie możliwe rzeczy w tym systemie. Nie wiem czy bym chciał przechodzić przez to ponownie ale z drugiej strony rozwinąłem się dzięki niej i nie byłem ograniczany żadnymi abonamentami itp - pełen dostęp do bazy danych, pisanie własnych rzeczy, edycja, postawienie pierwszego serwera VPS i go skonfigurowanie oraz optymalizacja. 

To dobre podwaliny pod sklep i naukę ale kosztuje sporo nerwów na starcie. 

Na start trzeba obejrzeć kilka tutoriali, przeczytać dokumentacje, zobaczyć kilka modułów podstawowych jak są napisane i zacząć coś samemu modzić. Dostępne są również darmowe tutoriale prezentujące czym jest presta i jak w ogóle operować po panelu.

• Like 1