Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim.

Proszę o pomoc w zmianie koloru tła tabeli. Umieściłam piękną tabelkę ze zdjęciami w bloku tekstowym, zmieniając nawet kolor w htmlu. Niestety, w podglądzie tło tabelki nadal jest szare. Wiem, że coś tam trzeba popisać w css, utworzyć jakiś folder w korzeniu strony, ale zważywszy na fakt, że jestem kodowym ciemniakiem, boję się nawet ściągnąć child theme, nie mówiąc o grzebaniu w nim. Nie mam pojęcia jak zadziałać, żeby czegoś nie popsuć i będę wdzięczna za pomoc.

Dzięki!

Hej,

musisz generalnie wyedytować css. W PrestaShop najlepiej zmieniać parametry css w stosunku do domyślnego w twoim szablonie dodając deklaracje, które chcesz zmienić w dodatkowym pliku custom.css (powinien być w katalogu z plikami css Twojego szablonu, najcześciej ../nazwa_szablonu/assets/css).

I tak możesz tam dodać dla strony produktu:

/* Czarne tło zdjęcia na stronie produktowej: */
.product-cover img {
    background: rgb(0,0,0);
}

/* Czarne tło po najechaniu na zdjęcie myszką: */
.product-cover .layer {
}

/* Czarne tło na podglądzie zdjęcia */
product-modal .modal-content .modal-body .product-cover-modal {
}

/* Belka pod zdjęciem na podglądzie: */
#product-modal .modal-content .modal-body .image-caption {
}

/* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: */

#products img, .featured-products img, .product-accessories img, .product-miniature img {
}

...i dalsze zmiany w innych miejscach stosownie do Twoich potrzeb. Oczywiście powyżej to tylko propozycje - przetestuj je czy działają i rozwiązują Twój problem, daj znać proszę co wyszło.

Pozdrawiam

T.

Edited by T400
Literówki (see edit history)
  • Thanks 1

41 minutes ago, T400 said:

Hej,

musisz generalnie wyedytować css. W PrestaShop najlepiej zmieniać parametry css w stosunku do domyślnego w twoim szablonie dodając deklaracje, które chcesz zmienić w dodatkowym pliku custom.css (powinien być w katalogu z plikami css Twojego szablonu, najcześciej ../nazwa_szablonu/assets/css).

.product-cover img {
}

.product-cover .layer {
}

}

/* Belka pod zdjęciem na podglądzie: /*
}

/* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: /*

#products img, .featured-products img, .product-accessories img, .product-miniature img {
}

...i dalsze zmiany w innych miejscach stosownie do Twoich potrzeb. Oczywiście powyżej to tylko propozycje - przetestuj je czy działają i rozwiązują Twój problem, daj znać proszę co wyszło.

Pozdrawiam

T.

Bardzo dziękuję! Jutro zasiądę do tego i dam znać, co wyszło. 

On 5/18/2020 at 2:32 PM, T400 said:

Hej,

.product-cover img {
}

.product-cover .layer {
}

}

/* Belka pod zdjęciem na podglądzie: /*
}

/* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: /*

}

Pozdrawiam

T.

Dopiero dzisiaj udało mi się zasiąść do tego. Chwila i zrobione, dzięki Twoim wskazówkom. Jednak przy próbie upload pojawia się błąd.

Można sobie z tym jakoś poradzić?

DZIĘKI!

fileisnotvalid.png.3f5bd13593bef637a182f3de9284f248.png

Hej,

teraz Twój sklep jest wyłączony więc nie mogę sprawdzić.

Generalnie kod który podałem musisz umieścić w pliku custom.css twojego szablonu. Jeśli wgrałaś poprawnie plik a nie widzisz zmian to wymagane jest wyczyszczenie cache po stronie sklepu i ewentualnie przeglądarki.

Czyszczenie cachu sklepu możesz wykonać w menu BackOffice: zaawansowane/wydajność/wyczyść pamięć podręczną.

Zasadą jest, że aby zmiany były widoczne należy czyścić cache po każdej zmianie, lub gdy jesteś w trakcie większych zmian ustawić aby cache był czyszczony w razie jakiejkolwiek zmiany.

Rzucę jeszcze okiem na Twój sklep, włącz go proszę w poniedziałek (sprawdzę, czy widać wrzucony kod na stronę).

T.

Edited by T400
literówki (see edit history)

22 hours ago, T400 said:

Hej,

teraz Twój sklep jest wyłączony więc nie mogę sprawdzić.

Generalnie kod który podałem musisz umieścić w pliku custom.css twojego szablonu. Jeśli wgrałaś poprawnie plik a nie widzisz zmian to wymagane jest wyczyszczenie cache po stronie sklepu i ewentualnie przeglądarki.

Czyszczenie cachu sklepu możesz wykonać w menu BackOffice: zaawansowane/wydajność/wyczyść pamięć podręczną.

Zasadą jest, że aby zmiany były widoczne należy czyścić cache po każdej zmianie, lub gdy jesteś w trakcie większych zmian ustawić aby cache był czyszczony w razie jakiejkolwiek zmiany.

Rzucę jeszcze okiem na Twój sklep, włącz go proszę w poniedziałek (sprawdzę, czy widać wrzucony kod na stronę).

T.

Hej! 

Cache już czyściłam.

Gmerałam w kodzie przy footerze i contact formie i zmiany się zapisały normalnie. A child nie.... Nie wiem co robię źle. No i ten error też mnie martwi

Edited by Paulie (see edit history)

OK, widzę Twój sklep jest włączony.

Sprawdziłem i w Twoim sklepie nie ma pliku custom.css. W Twoim szablonie ten plik nazwany jest: customuser.min.css i jest umieszczony w katalogu:

/themes/iyuyo/assets/css/customuser.min.css

W w tym pliku należy wklejać indywidualne zmiany do CSS - tak aby nadpisały one oryginalne ustawienia. Dzięki temu możesz je w razie potrzeby usunąć, przywracając działanie do oryginalnej wersji. U Ciebie ten plik na dziś jest praktycznie pusty (zawiera tylko komentarz):

/*

* Custom code goes here.

*/

...i ty powinny być wstawione zmiany w pliku.

Mam nadzieję, że teraz już wszystko u Ciebie zadziała (pamiętaj o czyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki/sklepu). Powodzenia, daj znać czy wszystko OK.

Pozdrawiam

T.

Ps. Zwróć uwagę na tło produktów, jeśłi wstawisz czarne to kuszlki nie będzie widać - czasem warto umieścić coś pośredniego. Choć z kolei złote ramki obrazów wyglądają Ok.

On 5/25/2020 at 3:54 PM, T400 said:

OK, widzę Twój sklep jest włączony.

Sprawdziłem i w Twoim sklepie nie ma pliku custom.css. W Twoim szablonie ten plik nazwany jest: customuser.min.css i jest umieszczony w katalogu:

/themes/iyuyo/assets/css/customuser.min.css

W w tym pliku należy wklejać indywidualne zmiany do CSS - tak aby nadpisały one oryginalne ustawienia. Dzięki temu możesz je w razie potrzeby usunąć, przywracając działanie do oryginalnej wersji. U Ciebie ten plik na dziś jest praktycznie pusty (zawiera tylko komentarz):

/*

* Custom code goes here.

*/

...i ty powinny być wstawione zmiany w pliku.

Mam nadzieję, że teraz już wszystko u Ciebie zadziała (pamiętaj o czyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki/sklepu). Powodzenia, daj znać czy wszystko OK.

Pozdrawiam

T.

Ps. Zwróć uwagę na tło produktów, jeśłi wstawisz czarne to kuszlki nie będzie widać - czasem warto umieścić coś pośredniego. Choć z kolei złote ramki obrazów wyglądają Ok.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Mimo, że piszesz jak "krowie na rowie" coś poszło nie tak. Skopiowałam ten kod, zapisałam w pliku, na serwerze i nic.  Cache wyczyszczone.

Hej,

oto i sukces, są zmiany! Gratuluję!

Może spróbuj wczytać stronę, odświeżyć przez CTRL-5 (możesz też otworzyć w przeglądarce w trybie prywatnym).

Zobacz jak niżej:

1. Strona główna (obrazek z ramką jest z białym ponieważ ma białe tło a nie przeźroczystość)

1.thumb.png.0b782e046f4e4c3e9b7bbd58672773c8.png

2. Na stronie produktowej.

2.thumb.png.5f347378a5652ad386b598022f3275d0.png

Proszę potestuj ponieważ dostosowań może być potrzeba więcej, zależnie od potrzeb. Generalnie teraz znasz zasadę. Zmiany w stylach wprowadzasz w pliku.

Czyścisz cache i sprawdzasz aż do otrzymania efektu!

Powodzenia

T.