Paulie Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Dzień dobry wszystkim. Proszę o pomoc w zmianie koloru tła tabeli. Umieściłam piękną tabelkę ze zdjęciami w bloku tekstowym, zmieniając nawet kolor w htmlu. Niestety, w podglądzie tło tabelki nadal jest szare. Wiem, że coś tam trzeba popisać w css, utworzyć jakiś folder w korzeniu strony, ale zważywszy na fakt, że jestem kodowym ciemniakiem, boję się nawet ściągnąć child theme, nie mówiąc o grzebaniu w nim. Nie mam pojęcia jak zadziałać, żeby czegoś nie popsuć i będę wdzięczna za pomoc. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Podaj link do strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 https://shop.pauliepolka.com Jeszzce zauważyłam białe tło produktów😐 Czy można to zmienić na transparent? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 Sklep jest wyłączony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 17, 2020 Author Share Posted May 17, 2020 1 hour ago, endriu107 said: Sklep jest wyłączony. już włączony Link to comment Share on other sites More sharing options...
T400 Posted May 18, 2020 Share Posted May 18, 2020 (edited) Hej, musisz generalnie wyedytować css. W PrestaShop najlepiej zmieniać parametry css w stosunku do domyślnego w twoim szablonie dodając deklaracje, które chcesz zmienić w dodatkowym pliku custom.css (powinien być w katalogu z plikami css Twojego szablonu, najcześciej ../nazwa_szablonu/assets/css). I tak możesz tam dodać dla strony produktu: /* Czarne tło zdjęcia na stronie produktowej: */ .product-cover img { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło po najechaniu na zdjęcie myszką: */ .product-cover .layer { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło na podglądzie zdjęcia */ product-modal .modal-content .modal-body .product-cover-modal { background: rgb(0,0,0); } /* Belka pod zdjęciem na podglądzie: */ #product-modal .modal-content .modal-body .image-caption { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: */ #products img, .featured-products img, .product-accessories img, .product-miniature img { background: rgb(0,0,0); } ...i dalsze zmiany w innych miejscach stosownie do Twoich potrzeb. Oczywiście powyżej to tylko propozycje - przetestuj je czy działają i rozwiązują Twój problem, daj znać proszę co wyszło. Pozdrawiam T. Edited May 29, 2020 by T400 Literówki (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 18, 2020 Author Share Posted May 18, 2020 41 minutes ago, T400 said: Hej, musisz generalnie wyedytować css. W PrestaShop najlepiej zmieniać parametry css w stosunku do domyślnego w twoim szablonie dodając deklaracje, które chcesz zmienić w dodatkowym pliku custom.css (powinien być w katalogu z plikami css Twojego szablonu, najcześciej ../nazwa_szablonu/assets/css). I tak możesz tam dodać dla strony produktu: /* Czarne tło zdjęcia na stronie produktowej: */ .product-cover img { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło po najechaniu na zdjęcie myszką: */ .product-cover .layer { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło na podglądzie zdjęcia */ product-modal .modal-content .modal-body .product-cover-modal { background: rgb(0,0,0); } /* Belka pod zdjęciem na podglądzie: /* #product-modal .modal-content .modal-body .image-caption { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: /* #products img, .featured-products img, .product-accessories img, .product-miniature img { background: rgb(0,0,0); } ...i dalsze zmiany w innych miejscach stosownie do Twoich potrzeb. Oczywiście powyżej to tylko propozycje - przetestuj je czy działają i rozwiązują Twój problem, daj znać proszę co wyszło. Pozdrawiam T. Bardzo dziękuję! Jutro zasiądę do tego i dam znać, co wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 23, 2020 Author Share Posted May 23, 2020 On 5/18/2020 at 2:32 PM, T400 said: Hej, musisz generalnie wyedytować css. W PrestaShop najlepiej zmieniać parametry css w stosunku do domyślnego w twoim szablonie dodając deklaracje, które chcesz zmienić w dodatkowym pliku custom.css (powinien być w katalogu z plikami css Twojego szablonu, najcześciej ../nazwa_szablonu/assets/css). I tak możesz tam dodać dla strony produktu: /* Czarne tło zdjęcia na stronie produktowej: */ .product-cover img { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło po najechaniu na zdjęcie myszką: */ .product-cover .layer { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło na podglądzie zdjęcia */ product-modal .modal-content .modal-body .product-cover-modal { background: rgb(0,0,0); } /* Belka pod zdjęciem na podglądzie: /* #product-modal .modal-content .modal-body .image-caption { background: rgb(0,0,0); } /* Czarne tło zdjęcia na stronie głównej: /* #products img, .featured-products img, .product-accessories img, .product-miniature img { background: rgb(0,0,0); } ...i dalsze zmiany w innych miejscach stosownie do Twoich potrzeb. Oczywiście powyżej to tylko propozycje - przetestuj je czy działają i rozwiązują Twój problem, daj znać proszę co wyszło. Pozdrawiam T. Dopiero dzisiaj udało mi się zasiąść do tego. Chwila i zrobione, dzięki Twoim wskazówkom. Jednak przy próbie upload pojawia się błąd. Można sobie z tym jakoś poradzić? DZIĘKI! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 23, 2020 Author Share Posted May 23, 2020 Wrzuciłam na serwer (w miejsce poprzedniego child) przez klienta i też nic... Link to comment Share on other sites More sharing options...
T400 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 (edited) Hej, teraz Twój sklep jest wyłączony więc nie mogę sprawdzić. Generalnie kod który podałem musisz umieścić w pliku custom.css twojego szablonu. Jeśli wgrałaś poprawnie plik a nie widzisz zmian to wymagane jest wyczyszczenie cache po stronie sklepu i ewentualnie przeglądarki. Czyszczenie cachu sklepu możesz wykonać w menu BackOffice: zaawansowane/wydajność/wyczyść pamięć podręczną. Zasadą jest, że aby zmiany były widoczne należy czyścić cache po każdej zmianie, lub gdy jesteś w trakcie większych zmian ustawić aby cache był czyszczony w razie jakiejkolwiek zmiany. Rzucę jeszcze okiem na Twój sklep, włącz go proszę w poniedziałek (sprawdzę, czy widać wrzucony kod na stronę). T. Edited May 25, 2020 by T400 literówki (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 25, 2020 Author Share Posted May 25, 2020 (edited) 22 hours ago, T400 said: Hej, teraz Twój sklep jest wyłączony więc nie mogę sprawdzić. Generalnie kod który podałem musisz umieścić w pliku custom.css twojego szablonu. Jeśli wgrałaś poprawnie plik a nie widzisz zmian to wymagane jest wyczyszczenie cache po stronie sklepu i ewentualnie przeglądarki. Czyszczenie cachu sklepu możesz wykonać w menu BackOffice: zaawansowane/wydajność/wyczyść pamięć podręczną. Zasadą jest, że aby zmiany były widoczne należy czyścić cache po każdej zmianie, lub gdy jesteś w trakcie większych zmian ustawić aby cache był czyszczony w razie jakiejkolwiek zmiany. Rzucę jeszcze okiem na Twój sklep, włącz go proszę w poniedziałek (sprawdzę, czy widać wrzucony kod na stronę). T. Hej! Cache już czyściłam. Gmerałam w kodzie przy footerze i contact formie i zmiany się zapisały normalnie. A child nie.... Nie wiem co robię źle. No i ten error też mnie martwi Edited May 25, 2020 by Paulie (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
T400 Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 OK, widzę Twój sklep jest włączony. Sprawdziłem i w Twoim sklepie nie ma pliku custom.css. W Twoim szablonie ten plik nazwany jest: customuser.min.css i jest umieszczony w katalogu: /themes/iyuyo/assets/css/customuser.min.css W w tym pliku należy wklejać indywidualne zmiany do CSS - tak aby nadpisały one oryginalne ustawienia. Dzięki temu możesz je w razie potrzeby usunąć, przywracając działanie do oryginalnej wersji. U Ciebie ten plik na dziś jest praktycznie pusty (zawiera tylko komentarz): /* * Custom code goes here. */ ...i ty powinny być wstawione zmiany w pliku. Mam nadzieję, że teraz już wszystko u Ciebie zadziała (pamiętaj o czyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki/sklepu). Powodzenia, daj znać czy wszystko OK. Pozdrawiam T. Ps. Zwróć uwagę na tło produktów, jeśłi wstawisz czarne to kuszlki nie będzie widać - czasem warto umieścić coś pośredniego. Choć z kolei złote ramki obrazów wyglądają Ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulie Posted May 29, 2020 Author Share Posted May 29, 2020 On 5/25/2020 at 3:54 PM, T400 said: OK, widzę Twój sklep jest włączony. Sprawdziłem i w Twoim sklepie nie ma pliku custom.css. W Twoim szablonie ten plik nazwany jest: customuser.min.css i jest umieszczony w katalogu: /themes/iyuyo/assets/css/customuser.min.css W w tym pliku należy wklejać indywidualne zmiany do CSS - tak aby nadpisały one oryginalne ustawienia. Dzięki temu możesz je w razie potrzeby usunąć, przywracając działanie do oryginalnej wersji. U Ciebie ten plik na dziś jest praktycznie pusty (zawiera tylko komentarz): /* * Custom code goes here. */ ...i ty powinny być wstawione zmiany w pliku. Mam nadzieję, że teraz już wszystko u Ciebie zadziała (pamiętaj o czyszczeniu pamięci podręcznej przeglądarki/sklepu). Powodzenia, daj znać czy wszystko OK. Pozdrawiam T. Ps. Zwróć uwagę na tło produktów, jeśłi wstawisz czarne to kuszlki nie będzie widać - czasem warto umieścić coś pośredniego. Choć z kolei złote ramki obrazów wyglądają Ok. Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Mimo, że piszesz jak "krowie na rowie" coś poszło nie tak. Skopiowałam ten kod, zapisałam w pliku, na serwerze i nic. Cache wyczyszczone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
T400 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Hej, oto i sukces, są zmiany! Gratuluję! Może spróbuj wczytać stronę, odświeżyć przez CTRL-5 (możesz też otworzyć w przeglądarce w trybie prywatnym). Zobacz jak niżej: 1. Strona główna (obrazek z ramką jest z białym ponieważ ma białe tło a nie przeźroczystość) 2. Na stronie produktowej. Proszę potestuj ponieważ dostosowań może być potrzeba więcej, zależnie od potrzeb. Generalnie teraz znasz zasadę. Zmiany w stylach wprowadzasz w pliku. Czyścisz cache i sprawdzasz aż do otrzymania efektu! Powodzenia T. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts