przemke Posted April 11, 2020 Share Posted April 11, 2020 Zbliża się uruchomienie nasze pierwszego sklepu na Prestashop. Jeszcze dużo trzeba się nauczyć. Już wiemy, że pewne zdjęcia są za duże i spowalniają ładowanie strony (problem także dla SEO). google zaleca górny rozmiar zdjęcia 200kb. Czy zmniejszacie zdjęcia przed uploadem na serwer czy wykorzystujecie może jakąś wtyczkę do tego w ramach presty ? A może jest coś wbudowane/darmowe co przegapiłem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted April 11, 2020 Share Posted April 11, 2020 Część zdjęć jest generowana przez prestę, tak maja np. zdjęcia produktów które podczas dodawania są generowane w różnych rozmiarach na podstawie zdjęcia źródłowego natomiast niektóre moduły np. slidera wyświetlają zdjęcie takie jakie jest oryginalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemke Posted April 11, 2020 Author Share Posted April 11, 2020 Dzięki za podpowiedź O zdjęciach produktów właśnie czytałem, że tak jest jak piszesz. W tej sytuacji nie ma znaczenia rozmiar pierwotnego zdjęcia ? Jak mogę sprawdzić jaki jest faktycznie załadowany rozmiar zdjęcia produktu albo miniatury? (nie mogę go zapisać klikając prawym co zazwyczaj robiłem ) Musimy od sprawdzenia sliderów banerów itp, zacząć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted April 11, 2020 Share Posted April 11, 2020 Wstępnie można optymalizować zdjęcia produktów ponieważ zawsze w efekcie końcowym dostaniesz zdjęcie bardziej zoptymalizowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktorson Posted April 11, 2020 Share Posted April 11, 2020 Ja wrzucam zdjęcia (te, które będą w oryginale) tutaj: https://tinyjpg.com/ Strona potrafi sporo zdjąć z wagi zarówno w .jpg jak i .png. Przy czym .jpg wyglądają nadal dobrze. Png są bezstratnie kompresowane więc wyglądają tak samo. Co do zdjęć produktów to zauważyłem, że automat w PS, który te zdjęcia przerabia potrafi "zdbrzydzić" zdjęcie podczas kompresji. Ale to wtedy jeśli zdjęcia ustawione są na .jpg, a zdjęcie źródłowe było w niskiej rozdzielczości. Jak ma na czym pracować to problem w zasadzie nie istnieje. Moim zdaniem lepiej używać formatu .png na sklepie. Jednak grafiki będą się dłużej ładowały (chyba przy dzisiejszych łączach nie powinno mieć to znaczenia - choć google obniżało mi punktację w wersji na telefony). Link to comment Share on other sites More sharing options...
programista_presta Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Osobiście polecam zainteresować się formatem webp, svg lub możliwości dodawania obrazków w formie inline. Jest kilka modułów wspierających takie działania. Sprawdź zakładkę z modułami na prestashop.com. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts