Jump to content

jak optymalizujecie rozmiar zdjęć na sklep ?

przemke

Recommended Posts

Zbliża się uruchomienie nasze pierwszego sklepu na Prestashop. Jeszcze dużo trzeba się nauczyć. Już wiemy, że pewne zdjęcia są za duże i spowalniają ładowanie strony (problem także dla SEO).

google zaleca górny rozmiar zdjęcia 200kb. Czy zmniejszacie zdjęcia przed uploadem na serwer czy wykorzystujecie może jakąś wtyczkę do tego w ramach presty ?

A może jest coś wbudowane/darmowe co przegapiłem ?

Część zdjęć jest generowana przez prestę, tak maja np. zdjęcia produktów które podczas dodawania są generowane w różnych rozmiarach na podstawie zdjęcia źródłowego natomiast niektóre moduły np. slidera wyświetlają zdjęcie takie jakie jest oryginalnie. 

Dzięki za podpowiedź :)O zdjęciach produktów właśnie czytałem, że tak jest jak piszesz. W tej sytuacji nie ma znaczenia rozmiar pierwotnego zdjęcia ? Jak mogę  sprawdzić jaki jest faktycznie załadowany rozmiar zdjęcia produktu albo miniatury? (nie mogę go zapisać klikając prawym co zazwyczaj robiłem ;) )

Musimy od sprawdzenia sliderów banerów itp, zacząć.

Ja wrzucam zdjęcia (te, które będą w oryginale) tutaj: https://tinyjpg.com/

Strona potrafi sporo zdjąć z wagi zarówno w .jpg jak i .png. Przy czym .jpg wyglądają nadal dobrze. Png są bezstratnie kompresowane więc wyglądają tak samo.

Co do zdjęć produktów to zauważyłem, że automat w PS, który te zdjęcia przerabia potrafi "zdbrzydzić" zdjęcie podczas kompresji. Ale to wtedy jeśli zdjęcia ustawione są na .jpg, a zdjęcie źródłowe było w niskiej rozdzielczości. Jak ma na czym pracować to problem w zasadzie nie istnieje.

Moim zdaniem lepiej używać formatu .png na sklepie. Jednak grafiki będą się dłużej ładowały (chyba przy dzisiejszych  łączach nie powinno mieć to znaczenia - choć google obniżało mi punktację w wersji na telefony).