kakhu Posted January 19, 2020 Share Posted January 19, 2020 Witam, otóż mam problem z wyszukiwarką, gdy chcę wyszukać dany produkt np. "hp 21 xl" wyszukiwarka podaje mi całkiem co innego (ok 200 podstron). Dodam że produkty są importowane z hurtowni poprzez xml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted January 19, 2020 Share Posted January 19, 2020 To typowa przypadłość prestowej wyszukiwarki, która domyślnie działa na zasadzie "LUB", czyli na zapytanie "hp 21 xl" zwraca wszystko, co jest zaindeksowane na "hp" + wszystko co jest zaindeksowane na "21" + wszystko na "xl" więc może być tego dużo. Trzeba by na pewno pokombinować z ustawieniem wyszukiwarki, może niektóre wagi ustawić na 0, bo na krótkie frazy może się załapać masa produktów + zmienić sposób wyszukiwania z LUB na I, czyli że na zapytanie "hp 21 xl" wyszukiwarka zwróciła tylko te produkty, które jednocześnie są zaindeksowane na frazę "hp", "21" oraz "xl" i odrzuciła całą resztę - robi to moduł SearchX. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kakhu Posted January 19, 2020 Author Share Posted January 19, 2020 @Daresh nie da się tego zrobić bez jakiś dodatkowych kosztów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted January 19, 2020 Share Posted January 19, 2020 Zmiana sposobu wyszukiwania wiąże się z przerobieniem metody find w klasie Search, być może są gdzieś na forum lub na blogach jakieś tutoriale jak to zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kakhu Posted January 19, 2020 Author Share Posted January 19, 2020 @Daresh ustawiłem wagę na 0 i już jest lepiej, dzieki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kakhu
Witam, otóż mam problem z wyszukiwarką, gdy chcę wyszukać dany produkt np. "hp 21 xl" wyszukiwarka podaje mi całkiem co innego (ok 200 podstron). Dodam że produkty są importowane z hurtowni poprzez xml.
4 answers to this question
Recommended Posts