pbpo Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Chciałem dodać ochronę do formularzy kontaktowych. Przeszukałem wiec forum i znalazłem => http://www.prestashop.com/forums/topic/130462-free-module-recaptcha/ Tylko, że mam problem strona pojawia się, ale bez okna captcha ..... dlaczego tak się dzieje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 spróbuj tego: http://www.prestashop.com/forums/topic/114958-module-slide-captcha-20-add-a-captcha-to-your-forms-support-iphoneipad/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 moduł nie działa i nie zabezpiecza formularzy przed niczym, żadne to zabezpieczenie, gdyż formularz można wysłać bez przesuwania suwaka, już nie mówiąc o botach moim zdaniem jest to zbędny "gadżet" Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 No dobrze, to jak zabezpieczyć formularz przed botami ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 tak na prawdę to w chwili obecnej nie ma żadnego sposobu na pełne zabezpieczenie, captcha została złamana, slidery się nie sprawdzają. Jedyną rzeczą jest kombinowanie z kilkoma metodami na raz To co bym zrobił ja, to dodał dodatkowe pole w contact.tpl z jakimś prostym pytaniem typu "ile to jest trzy plus dwa minus cztery" i raz na jakiś czas zmieniał pytanie. no i oczywiście modyfikacja ContactController.php tj. dodanie warunku sprawdzającego poprawność odpowiedzi przed wysłaniem formularza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted November 22, 2013 Author Share Posted November 22, 2013 No , jest to jakiś sposób.Zauważyłem , że na wielu forach stosuje się np. zdjęcia z napisanymi kodami i nalezy wpisać od tyłu daną odpowiedź . Tylko czy faktycznie się sprawdza ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 w pewnym sensie sprawdza się, ale zobacz tutaj, na forum prestashop, są zabezpieczenia a boty i tak tworzą swoje konta i spamują.. przed tym nigdy tak do konca nie uciekniesz, możesz utrudnić życie, ale z czasem i te zabezpieczenia zostaną złamane - tak jak tutaj (przez złamanie zabezpieczenia rozumiem cuda na kiju upiększające formularz rejestracyjny a nie bezpieczeństwo forum, danych itp) ten slider wspomniany powyżej to bym odstawił (sprawdzone i nie działa) i pobawił się w prawdziwy recaptcha albo jakieś własne pytania o których wspominałem. A najlepiej to blokować spamerskie ip w iptables http://forum.spamcop.net/forums/index.php?showtopic=9285 pytanie tylko, przed czym chcesz uciec? Czy masz przed kim uciekać, czy tylko uprzykrzyć życie klientowi ? mnie osobiście te wszystkie obrazki do spisywania irytują, szczególnie jak są nieczytelne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts